Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Visita: Hotellutbudet har ökat mer än efterfrågan

2018-01-16 15:55
Hotell Scandic Anglais vid Stureplan. Foto: SÄNNÅS PER-OLOF / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Scandic Hotels vinstvarnade på tisdagen med hänvisning till bland annat att det tillkommit så många nya hotellrum i Stockholm. Enligt branschorganisationen Visita hade det fram till och med november tillkommit 1.700 hotellrum i Stockholms kommun, vilket inte matchats av en fullt lika stor ökning av efterfrågan.

Beläggningsgraden har därmed minskat, men är fortsatt på historiskt höga nivåer.

"I november fanns det 1.700 fler hotellrum att hyra ut jämfört med november 2016, en ökning med 8 procent. Det är en kraftig tillväxt i kapaciteten. Efterfrågan har också ökat, men inte lika mycket, runt 4-5 procent", säger Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi vid Visita, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att beläggningsgraden i Stockholm lär bli ungefär 71 procent 2017, vilket är ned från drygt 73 procent 2016, vilket i sin tur var bland de högsta beläggningsgraderna någonsin. Den har endast varit högre vid IT-boomen runt millennieskiftet. Snittet sedan år 2000 är 68 procent.

"Beläggningsgraden har minskat, men är fortsatt bra ur ett historiskt perspektiv. Om man tillför så mycket kapacitet som man gjort 2017 är det svårt att hålla beläggningsgraderna", säger Björn Arnek.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom