Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Visselblåsare till EU-parlamentet

2018-10-02 14:01
Foto: Nora Lorek/TT

Brittiska visselblåsaren Howard Wilkinson, avhoppad chef för Danske Banks tradingverksamhet i Baltikum, har bjudits in till en utfrågning i EU-parlamentet. Han ska då vittna om den penningtvätthärva han varit med om att avslöja.

Inbjudan gäller för den 21 november, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau, och kommer från ett särskilt utskott för ekonomisk brottslighet och skatteflykt.

Det för snart fem år sedan som det internt slogs larm om misstänkt penningtvätt i Danske Banks filial i Tallinn. Det har bland annat rapporterats om hur filialen hjälpt kriminella nätverk från Ryssland och personer med koppling till den ryska underrättelsetjänsten med transaktioner. Det ska även ha gjorts misstänkta affärer med kunder från Ukraina och Azerbajdzjan och det finns uppgifter om att pengar från nordkoreanska vapenaffärer ska ha tvättats.

En dansk riksåklagare inledde i augusti en utredning av den misstänkta penningtvätthärvan, som ska ha pågått 2007_2015. Det rör sig om enorma belopp som granskas.

Även estländska myndigheter utreder affärerna, som även fått USA:s justitiedepartement att reagera.

Över hundra anställda i Danske Bank har fått lämna sina jobb till följd av härvan och banken har enligt besked på en presskonferens i september polisanmält åtta personer och även gjort 42 anmälningar till myndigheter.

Danske Banks vd Thomas Borgen lämnade den 19 september in sin avskedsansökan och han avgick i måndags då banken tillsatte en tillförordnad vd: bankens Danmarkschef Jesper Nielsen.

Thomas Borgen var inför tillträdet som vd tidigare chef för Danske Banks internationella bankverksamhet under åren då penningtvätten ska ha pågått i Tallin-filialen.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom