Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Volatilt veckoavslut på Wall Street

2018-02-12 07:34
Foto: Paul Brown/IBL

Börserna i New York stängde upp på fredagen i volatil handel. För S&P 500 var det stora svängningar på nära 2 procent upp och ned. Trots viss återhämtning under fredagen har S&P 500 sedan början av februari fallit med drygt 7 procent.

Dow Jones industriindex var upp 1,4 procent till 24.191. Det bredare S&P 500 steg 1,5 procent till 2.620 medan tekniktunga Nasdaq var upp 1,4 procent till 6.875.

Teknikbolagen ledde uppgången. Microsoft steg med 4 procent och likaså Googles moderbolag Alphabet. Energibolagen dämpade rörelserna med en blandad utveckling i spåren av fallande oljepriser. Priset på råolja har i veckan fallit med nästan 10 procent. En av förlorarna denna vecka har varit Exxon Mobil som tappat 10 procent.

"Den här berg- och dalbanan är definitivt inte över än. /…/ Varje gång marknaden har försökt studsa tillbaka har vi sett 'sälj på studsen' och 'köp inte dippen', vilket är en oroande signal", sade Andrea Tueni, chef för sales trading vid Saxo Banque France, till Bloomberg News.

Halvedarbolaget Nvidia lyfte 7 procent efter att ha rapporterat ett resultat som överträffade marknadens förväntningar. Bolaget har haft medvind från en växande marknad för kryptovalutor. En annan ljuspunkt i rapporten var hög tillväxt inom bolagets delområde för datacenter.

Logistikbolagen Fedex och UPS sjönk med 1,7 respektive 2,6 procent efter uppgifter i Wall Street Journal om att näthandlaren Amazon är nära att lansera en egen leveranstjänst.

Restaurangkedjan Chipotle fortsatte ned med 4 procent under fredagen. En rapport från Cowen & Co pekade på minskad trafik till restaurangerna under första veckan i februari.

Bolaget lägger därmed bakom sig en tuff vecka med en nedgång på närmare 18 procent.

Bland förlorarna fanns även resebolaget Expedia. Aktien tappade 15 procent på en svagare rapport än väntat.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 3 punkter till 2,85 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom