Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Volvo reserverar miljarder för avgasproblem

2019-01-04 07:26
Foto: Claudio Bresciani/TT

Lastbilstillverkaren Volvo reserverar 7 miljarder kronor i det fjärde kvartalet 2018 relaterat till uppskattade kostnader för att hantera det komponentproblem som bolaget kommunicerade om i oktober.

Den negativa kassaflödeseffekten kommer att börja under 2019 och gradvis öka under de kommande åren. De uppskattade kostnaderna baseras på flera faktorer såsom tester av fordon, statistisk analys och dialoger med berörda myndigheter. Nästa steg är att fastställa hur problemet med komponenten som kan åldras i förtid ska åtgärdas i berörda fordon.

"Det för tidiga åldrandet av komponenten utgör inget produktsäkerhetsproblem och påverkar inte heller fordonets eller motorns prestanda negativt på andra områden än utsläppskontrollen. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. Alla motorer och fordon som är utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans", skriver bolaget.

DNB Markets skrev i en analys i början av december att bankens basscenario indikerade kostnader på 3-4 miljarder kronor, men att det i det mest negativa scenariot (worst case) kunde bli 13 miljarder kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom