Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Wahlroos attack på finanseliten

2010-10-15 08:20
Björn Wahlroos är styrelseordförande i finska Sampo.

Finanskrisen skapades av galna politiker och galna risktagare. Islänningarna var galnast av dem alla, men svenska Swedbank låg inte långt efter.

Den salvan avfyrade den frispråkige finländske näringslivsikonen Björn Wahlroos i ett tal på torsdagskvällen inför häpna aktiehandlare på Nasdag OMX i Stockholm, rapporterar Dagens Industri.

Björn Wahlroos är det tyngsta näringslivsnamnet i Finland men också en maktfaktor i svenskt näringsliv i egenskap av ordförande i försäkringsjätten Sampo som är storägare i Nordea.

Björn Wahlroos skyller finanskrisen 2008 i första hand på politiska beslut i USA som skapade bolånebubblan.

- Det var politiska beslutsfattare som försökte kringgå marknaden och tvinga bankerna att erbjuda bolån till folk som inte kunde betala tillbaka, sade Björn Wahlros och placerade in både president Obama och andra politiker i facket ”galningar”.

Efter den salvan gisslade han ”galningarna” i bankvärlden, som lagt krokben för sig själva och direkt bidragit till att bubblan sprack.

- Man kan dela in problembankerna i olika kategorier. Den första är de absolut mest galna risktagarna. Islänningarna och några till.

- Men det finns också skandinaviska exempel på galna risktagare. Swedbank hade troligtvis inte klarat sig om det inte vore för bankgarantin, sade Björn Wahlroos.

Björn Wahlroos anförande gick ut på att marknaden alltid har rätt medan det finns en inkompetens inbäddad i den politiska styrningen.

- Marknaden är den mest fantastiska skapelsen på jorden, sade han.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom