Wahlroos och von Koskull om flytten

Dragkampen om Nordea slutade med klar finländsk seger. "Det här överensstämde ganska bra med det som har stått i tidningarna”, sa Björn Wahlroos på Nordeas årsstämma.

På torsdag beslutade Nordens största bank Nordeas årsstämma att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. 96,6 procent av de som närvarade på stämman röstade för en flytt.

Styrelsens ordförande, Björn Wahlroos blev inte överraskad.

– Det här överensstämde ganska bra med det som har stått i tidningarna, sa Björn Wahlroos på Nordeas årsstämma.

Flytten till Finland har föregåtts av långvariga diskussioner. Enligt Wahlroos har representanter för banken diskuterat med de svenska myndigheterna i 2,5 år.

Det började med att Nordea beslutade att slå samman sina dotterbolag till ett bolag och använda sig av filialer i övriga nordiska länder.

För Nordea blev det därefter allt svårare att hålla sitt huvudkontor i Sverige, vars reglering blev alltmer lokal. Nordea kolliderade med den politiska risken. Endast en fjärdedel av Nordeas verksamhet finns i Sverige, men det svenska regelverket påverkar hela koncernen.

– Jag berättade för finansministern och andra myndigheter att det är orimligt att vi står inför en tre gånger högre kostnadsbörda. Man måste göra något åt saken, sa Björn Wahlroos på stämman.

Trots det fortsatte den svenska regeringen, enligt Wahlroos, att ytterligare öka försäkringspremierna. Valet föll på Helsingfors för att Finland är med i EU:s bankunion.

– Det här är en övergång till EU:s bankunion. Finland är i bankunionen och därför är Finland rätt plats för banken, sa koncernchef Casper von Koskull.

Bankunionen och ECB:s kontroll garanterar att Nordeas verksamhetsmiljö blir mer förutsägbar. Det garanterar att samma regler gäller för Nordea som för konkurrenter. I framtiden kommer banksektorn regleras hårdare vilket gör beslutet är ännu viktigare, enligt vd Casper von Koskull.

Enligt Nordea ligger besparingarna för flytten av huvudkontoret mellan 0,9 och 1,2 miljarder euro. Kostnaderna, exklusive kostnaden för flyttningen av personal, uppgår till cirka 100 miljoner euro.

I Sverige verkar Nordea ha lyckats med att uppröra nästan hela befolkningen med sina flyttplaner, speciellt har Björn Wahlroos fått hård kritik. Wahlroos beskriver emellertid debatt

– Det var i själva verket en mycket bra diskussion. Det är inte frågan om någon landskamp, sa han.

På årsstämman tryckte ledningen på att flyttdebatten inte har haft någon negativ inverkan på bankens lönsamhet och resultat i Sverige. ”Vi ser inte något sådant inom banken”, sa Wahlroos.

– Utvecklingen av bankens aktiekurs kommer att baseras på hur bra vi sköter banken. Att flytta innebär att vi på lång sikt bättre kan utveckla banken. Det kan vara möjligt att vissa kunder har lämnat, men det är inte något som märks, sa von Koskull.

Huvudkontoret kommer att ligga i Vallila i Helsingfors och bolagsstämman kommer att hållas i Finland i framtiden. Det som står säker är att von Koskull flyttar till Finland, men är det exakta antalet anställda som flyttar med honom är ännu inte bestämt.

– Naturligtvis måste jag ha ett kontor i Helsingfors. Vår chef för regelefterlevnad, Matthew Elderfield, har också meddelat att han flyttar. Det handlar inte om hundratals men om tiotals arbetstagare.

Nordea är en stor, global bank som är viktig för det finansiella systemet. Balansräkningen uppgår till över 600 miljarder euro, vilket gör den till den 19: e största banken i Europa. Flytten gör att den finska banksektorn i förhållande till BNP ungefär tre gånger större. Samtidigt kommer Helsingfors att köra förbi Stockholm som finanscentrum.

– En stor finansiell sektor är också en risk. Det är något som Finland måste tänka på nu, sa finansminister Per Bolund den 9 mars.

Av Antti Lehmusvirta 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets