Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Waidelich: Lutar åt grekisk konkurs

2011-09-20 13:11

Den höst vi har framför oss kan bli dramatisk och risken för att den grekiska staten ska ställa in sina betalningar är överhängande.

Det sade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich i riksdagens budgetdebatt.

Han konstaterade att finanskrisen nu har gått in i en allvarligare fas och sade att den första fasen berodde på att en oreglerad finansmarknad fick härja fritt.

Tommy Waidelich sade att risken för omfattande social utslagning även i Sverige har ökat betydligt och andra i inhemska orosfaktorer är hushållens skuldsättning, inte minst yngre hushåll i de svenska storstäderna. Om bostadspriserna faller kan de slå hårt mot den reala ekonomin.

- Vi måste mobilisera både ekonomiskt och politiskt, sade Tommy Waidelich och tillade att han skulle vilja efterlysa en mer aktiv regering när det gäller att söka samförstånd.

Han sade att Socialdemokraterna vill återupprätta arbetslinjen i "en vassare form" och göra investeringar i den kunskapsbaserade ekonomin.

Finansminister Anders Borg replikerade att det mest intressanta i Tommy Waidelichs anförande var att detaljerna i Socialdemokraternas budgetmotion kommer om två veckor.

- Om två veckor kommer alla detaljerna, då får vi beskeden om hur alla satsningar ska betalas... Nu har du lagt till långa listor på åtgärder. Hur blir det med underskotten? Hur blir det mer riskerna för svensk ekonomi, är ni beredda att ta bort skyddsvallarna?, frågade Anders Borg.

Tommy Waidelich svarade att Socialdemokraternas budgetmotion kommer att vara finansierad, medan regeringens budget mest handlar om att "lappa och laga".

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Johnny Skalin ville bjuda in Socialdemokraterna att samarbeta om att stoppa regeringens förslag om sänkt krogmoms, och istället prioritera sänkt skatt för pensionärer. Han bad också Tommy Waidelich att "övertala sina vänner i Miljöpartiet" att stoppa förslaget om sänkt krogmoms.

Tommy Waidelich avböjde inviten och hänvisade till Socialdemokraternas kommande budgetmotion.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom