Wall Street inleder ned

2016-03-02 15:19 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

New York-börserna har inlett onsdagens handel med kurser strax under nollstrecket, i spåren av gårdagens starka uppgångar. Finanssektorn går emot strömmen och motverkar därmed indexnedgången.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.02 ned 0,3 procent till 16.812. Det bredare indexet S&P 500 var ned 0,2 procent till 1.973 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,2 procent till 4.681.

Tioårsräntan var 2 punkter högre vid 1,86 procent medan trettioårsräntan var 1 punkt högre vid 2,71 procent.

I går kom stark inköpschefsstatistik för den amerikanska tillverkningssektor som gav en rejäl skjuts till kurserna. Ett lugnande besked kring den amerikanska konjunkturen kom även i dag i form av jobbstatistik som visade att sysselsättningen i den privata sektorn i USA ökade mer än väntat i februari.

"Aktiemarknaden har prisat in en recession i USA och vi är inte ens nära en recession. Den amerikanska ekonomin hänger på konsumenten och konsumenten mår väl", sade Kully Samra på Charles Schwab till Dow Jones Newswires.

På Dow-listan låg JP Morgan i topp med en ökning på 0,4 procent. Bland förlorarna syntes oljebolagen Chevron och Exxon som tappade i takt med en viss nedåtrekyl i oljepriset på onsdagen.

Agrokemijätten Monsanto ut med en vinstvarning. En uppsjö av orsaker, bland dem låga råvarupriser, hård konkurrens, ofördelaktiga valutarörelser och en allt svagare makromiljö sades ligga bakom. Aktien tappade 5,6 procent.

Klädkedjan Abercrombie & Fitch, känd för sina lättklädda reklamkampanjer, rapporterade intäkter och resultat som var bättre än väntat. Därtill steg försäljningen i jämförbara butiker för första gången på tre år. Aktien inledde upp men föll sedan tillbaka till oförändrad.

Facebook har hamnat under de tyska konkurrensmyndigheternas lupp. Myndigheterna ska undersöka huruvida bolaget utnyttjar sin dominerande ställning för att påtvinga användarna orättvisa, och kanske till och med olagliga, användarvillkor. Marknaden tog lätt på det beskedet och handlade ned aktien med måttliga 0,1 procent.

Det förvärvssamtalas i järnvägsbranschen. Canadian Pacific, som har en stark ställning i väster vill slå sina påsar ihop med en av de starka spelarna i öster. Man håller på att försöka driva igenom ett fientligt bud på Norfolk Southern men har också pratat med, och blivit avvisade av CSX, skriver Wall Street Journal. CSX var upp 1,8 procent, och Norfolk +1,9 procent. Canadian Pacific steg 0,1 procent i Toronto.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS