Wall Street inleder ned

2016-02-19 15:27 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

De amerikanska börserna backar tillbaka på fredagen, tyngda av ny press på råoljepriset. Rapportaktuella Deere backar på dystra utsikter.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.17 ned 0,4 procent till 16.345. Det bredare indexet S&P 500 var ned 0,3 procent till 1.911 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,1 procent till 4.492.

Tioårsräntan var 2 punkter lägre vid 1,74 procent medan trettioårsräntan var 3 punkter lägre vid 2,60 procent.

Sämst går det för energisektorn som enligt S&P-sektorindex nu är ned 1,9 procent. Oljepriset är ned med drygt 3 procent och handlas nu runt 32 dollar fatet för WTI-oljan och 33 dollar fatet för Brentoljan.

Loretta Mester, ordförande för Federal Reserves Cleveland-kontor, uppgav på fredagen att oljepriserna antagligen kommer att förbli låga under en längre tid än förväntat.

Det är dock för tidigt att revidera Feds utsikter baserat på den senaste tidens marknadsvolatilitet och oljeprisnedgång, sade Mester samtidigt och uppgav att USA:s ekonomi förblir sund.

På makroscenen har konsumentprisindex, KPI, i USA inkommit oförändrat under januari jämfört med närmast föregående månad. Marknadens prognos var att KPI skulle visa en månadstakt på -0,1 procent.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, var upp 0,3 procent. Förväntningarna uppgick till +0,2 procent. Priserna på livsmedel och energi kan variera kraftigt mellan månaderna varför kärn-KPI är en bra indikator på det underliggande inflationstrycket.

"KPI-siffran förvånar mig inte, men det förvånar mig att inte marknaden tittar närmare på den. Jag tycker att det är viktig statistik eftersom att den påminner folk om att det underliggande inflationstrycket är på väg upp", sade David Kelly, global chefsstrateg på JP Morgan Funds, enligt CNBC.

På bolagsfronten har amerikanska Deere, som är en konkurrent till Volvo och Husqvarna och har exponeringen mot jordbrukssegmentet gemensamt med Trelleborg, sänkt sina vinst- och försäljningsprognoser för helåret i delårsrapporten. Aktien tappar 2,9 procent.

Qualcomm, som tillverkar processorer och modem, meddelade sent i går kväll att bolaget tecknat ett nytt patentlicensavtal med kinesiska Lenovo. Aktien avancerar 0,1 procent.

Truecar rapporterade sent i går sämre intäkter och resultat än väntat. Truecar har en hemsida för bilhandel. Aktien backar 18 procent.

Senare under dagen väntas veckostatistik över aktiva oljeriggar i Nordamerika.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet