Wall Street inleder starkt

2016-01-22 15:36 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

New York-börserna har inlett veckans sista handelsdag med breda uppgångar, men med energirelaterade aktier i förarsätet. USA tar rygg på Europa och Asien som avancerat på bred front under hela dagen. Stöd kommer bland annat från råoljepriserna, som har rekylerat upp väsentligt på fredagen.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.19 upp med 1,5 procent till 16.118. Det bredare indexet S&P 500 ökade med 1,9 procent till 1.905 medan tekniktunga Nasdaq Composite steg med 2,4 procent till 4.578.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 7 punkter till 2,09 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 6 punkter till 2,86 procent.

Torsdagens duvaktiga penningpolitiska signaler från ECB-chefen Mario Draghi förefaller ha varit startskottet för den börsåterhämtning som under fredagen har fortsatt i såväl Asien som Europa. Under fredagen har det rapporterats om bland annat ökad villighet till ytterligare stimulanser från Japans centralbank.

Råoljepriserna har stärkts ytterligare. Ett fat amerikansk WTI-råolja på frontmånadstermin noterades dryga 5 procent högre vid omkring 31 dollar fatet.

"Jag tror allt handlar om olja i dag. Vi har lyckats fortsätta med rally i olja, eller åtminstone stoppa fallet och klättra upp en bit. Det har fått aktieinvesterare att doppa tårna i marknaderna igen. Det tillsammans med att Draghi dragit fram sin 'vi kommer göra allt för att stödja marknaderna'"., förklarade Chris Gaffney på EverBank World Markets dagens uppgångar till CNBC.

Bland oljejättarna steg Exxon 3,0 procent, medan Chevron var upp 2,6 procent.

Dagens tyngsta delårsrapportör är konglomeratet GE, General Electric. GE-rapporten bjöd på bättre än väntat totalresultat för den verksamhet som man avser behålla. Inräknat även finansverksamheter som man avser göra sig av med framöver minskade dock kvartalsresultatet i årstakt och intäkterna för koncernen blev lägre än väntat. Tidigare helårsprognoser för 2016 upprepades. Aktien tappade 2,1 procent.

Till följd av en tuff marknad för flygfraktplan meddelar flygplanstillverkaren Boeing planer på att i september i år sänka sin produktionstakt av jumbojeten 747-8 till 0,5 plan per månad, från dagens 1,0 plan per månad. Aktien sågs upp 1,7 procent.

Barrick Gold, världens största guldproducent, meddelar att man väntar sig att behöva skriva ned tillgångsvärden för upp till 3 miljarder dollar till följd av en fortsatt svag guldmarknad. Av detta avser 1,8 miljarder goodwill och 1,0-1,2 miljarder gruvorna Pascua-Lama och Pueblo Vajo. Aktien noterades upp 2,3 procent efter att ha inlett på minus.

Private equity-förvaltaren Blackstone överväger i nuläget ett antal relativt stora affärer i energisektorn. Det uppgav vd:n och grundaren Stephen Schwarzman vid årets World Economic Forum-sammankomst i schweiziska Davos, enligt Dow Jones Newswires. Blackstone-aktien sågs 4,7 procent högre.

Från makroagendan har det rapporterats att försäljningen av befintliga hus i USA steg med 14,7 procent till 5,46 miljoner hus i årstakt i december. Marknadens prognos var att försäljningen skulle stiga med 11,3 procent till 5,30 miljoner hus.

Markits inköpschefsindex för tillverkningssektorn i USA uppgick till preliminära 52,7 i januari. Marknaden hade förväntat sig en nivå om 51,0. Utfallet kan även jämföras med den definitiva nivån i december som var 51,2.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom