Wall Street inleder upp

2016-02-12 15:19 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

De amerikanska börserna handlades högre på fredagen. Bank- och finanssektorn, som under gårdagen tyngde börsindex, avancerade. Oljepriset har även ökat, vilket tycktes stötta kurserna på Wall Street.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.04 upp med 0,6 procent till 15.764. Det bredare indexet S&P 500 ökade med 0,7 procent till 1.842 medan tekniktunga Nasdaq Composite ökade med 0,4 procent till 4.282.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 6 punkter till 1,69 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade med 6 punkter till 2,54 procent.

De för börserna så viktiga oljepriserna har handlats betydligt högre under handelsdagen. Chevron var upp 0,5 procent och Exxon Mobil noterades 0,3 procent högre.

"Det föreslagna avtalet om vapenvila i Syrien kan föra saudierna närmare en OPEC-uppgörelse. Jag tror att en anledning till varför oljepriserna är så låga, är geopolitiska faktorer", förklarade Peter Cardillo vid First Standard Financial. Det enligt CNBC.

Banksektorn har fått uppmärksamhet på fredagen. JP Morgans vd Jamie Dimon meddelades ha köpt en halv miljon aktier i banken till ett värde av över 25 miljoner dollar. JP Morgan handlades 4,5 procent högre.

Under eftermiddagen meddelade även Deutsche Bank att obligationer i banken om totalt 3 miljarder euro och 2 miljarder dollar ska återköpas, vilket stöttade sentimentet i Europa.

Bank- och finanssektorn avancerade på Wall Street likaså. Bank of Amerika var upp 2,5 procent, Citigroup handlades 3,5 procent högre och Goldman Sachs var upp 2,4 procent.

Flygplansbyggaren Boeing backade däremot 2,3 procent. Det på nyheten att amerikanska myndigheter undersöker bokföringen för flygplanen 787 och 747.

Mycket makrostatistik har presenterats under handelsdagen och kommit in med blandat resultat.

Konsumenternas förtroende i USA, enligt University of Michigan Consumer Sentiment Index, uppgick till preliminära 90,7 i februari, jämfört med definitiva 92,0 närmast föregående månad. Analytikernas förväntan var 92,0.

Lagren av osålda varor i USA var upp med 0,1 procent i december jämfört med månaden innan. Analytiker hade väntat sig en uppgång med 0,1 procent.

Omsättningen i detaljhandeln ökade med 0,2 procent i januari i månadstakt, mot väntade +0,1 procent. Dessutom reviderades utfallet för december upp med 0,3 procentenheter.

Senare i dag, klockan 19.00, väntas veckostatistik över aktiva riggar i Nordamerika.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS