Wall Street kan öppna upp

2016-01-28 14:12 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

Terminerna indikerar en start ovanför nollstrecket när torsdagens handel drag i gång på Wall Street. Europabörserna har fallit tillbaka samtidigt som oljepriset under dagen successivt klättrat uppåt. Investerarkåren riktar i övrigt fokus mot den amerikanska rapportfloden som nu pågår för fullt.

S&P 500-terminen var klockan 14.33 cirka 0,3 procent över fair value medan Nasdaq 100-terminen var 0,9 procent över.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve valde vid gårdagens penningpolitiska besked att hålla räntan oförändrad. Samtidigt som direktionen i beskedet signalerade oro för de ekonomiska utsikterna så lämnades dörren även öppen en höjning vid nästa möte i mars, anser flera bedömare.

"Uttalandet var överlag duvaktigt", skriver Danske Bank, som noterar att Fed i sin skrivning ej längre är "rimligt säkra" på att inflationen kommer att nå 2 procent under det medelfristiga perspektivet, att den "bevakar globala den ekonomiska och finansiella utvecklingen" samt oroar sig för de låga inflationsförväntningarna.

Oljepriserna har fortsatt att återhämta sig något under torsdagens handel. Bidragande till uppgångarna var uppgifter om att Ryssland och oljekartellen Opec kan komma att diskutera produktionssänkningar, samtidigt som även dollarn försvagades.

"Det är två saker som driver marknaden i nuläget, oljan och Federal Reserve", sa Oandas seniora analytiker Craig Erlam till MarketWatch.

I bolagsväg redovisade Facebook efter gårdagens stängning ett starkare resultat och högre tillväxt för det fjärde kvartalet än väntat. Den starka rapporten fick aktien att rusa 13,7 procent i förhandeln.

Även Elekta-konkurrenten Varian redovisade ett resultat som var bättre än väntat efter gårdagens stängning. I rapporten spår bolaget att försäljningen väntas öka med 1-2 procent under andra kvartalet samt 4-5 procent för helåret.

I dagens rapportflöde återfanns verkstadsbolaget Caterpillar vars resultat för det fjärde kvartalet kom in strax över analytikernas förväntningar. Utsikterna var i linje med förväntningarna och innebar en sänkning från det som sades i oktober. Fortsatta nedgångar i råvarupriserna och svaghet på tillväxtmarknaderna låg bakom nedgraderingen. Aktien var upp 3,6 procent i förhandeln.

Sektorkollegan Stanley Black & Deckers resultat för det fjärde kvartalet var något sämre än analytikernas konsensus. Divisionen Security, som konkurrerar med Assa Abloy, minskade i det gångna kvartalet försäljningen med 9 procent till 538 miljoner. Aktien backade 3,3 procent i förhandeln.

Fordonstillverkaren Ford redovisade ett justerat resultat på 0,58 dollar per aktie för det fjärde kvartalet. Resultatet var över marknadens förväntningar som låg på ett resultat om 0,49 dollar per aktie. I rapporten spår bolaget att dess försäljning och justerade resultat före skatt under 2016 kommer att vara i nivå med eller högre än 2015 års utfall.

Det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba redovisade ett resultat klart över analytikernas förväntningar för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår 2015/2016. Även försäljningen som landade på 5,33 miljarder dollar var högre än konsensus som låg på 5,08 miljarder. Aktien sågs 0,3 procent lägre i förhandeln.

Efter börsstängning väntas bland annat Microsoft och Amazon presentera kvartalsvisa siffror.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom