Wallenbergs framtidsmän

Beväpnade med riskkapitalsveriges största plånbok investerar de en halv miljard om året i nystartade bolag. Möt Karl Swartling och Thomas Eklund, Investors chefer för nya investeringar i Europa.

Efter ett par tuffa år har vinden vänt ordentligt och avkastningen ökar igen för Investors riskkapitalbolag Investor Growth Capital, IGC. För drygt ett år sedan tog två yngre förmågor över ansvaret för verksamheten i Europa, Karl Swartling och Thomas Eklund, med erfarenheter från corporate finance- och managementkonsultbranscherna. Även om de tidigare inte arbetat ihop så är de mycket samkörda och skojar om vem som ska vara Piff och vem som är Puff. De har dagen till ära lyckats pricka in nästan identisk klädsel – en klädsel som också är fascinerande lik Investor-vd:n Börje Ekholms egen: mörk kostym och ljusblå skjorta utan slips.

Först är det tänkt att vi ska ta plats i ett av Investors vanliga mötesrum, med paneler och tunga gardinuppsättningar, på plan fyra. Men efter lite dividerande, under inflytande av Affärsvärldens fotograf, flyttar vi upp till ett konferensrum hos sfärens rekryteringsföretag, Novare, på plan sex som andas ljus och moderna möbelklassiker.

Investor plöjer varje år ned runt 1,5 miljarder kronor i venture capital-investeringar inom IGC, varav minst en tredjedel hamnar i Thomas Eklunds och Karl Swartlings portfölj. Bara under första kvartalet i år investerades totalt 270 miljoner kronor inom IGC. Chef för IGC är Henry E. Gooss som sitter på kontoret i New York. Det är också från IGC:s amerikanska verksamhet som Börje Ekholm handplockades till Investors vd-stol.

Sedan starten 1995 har IGC investerat över 20 miljarder kronor i framför allt innovationsbolag. Avkastningskravet är att nå minst 20 procent, hittills ska det målet ha infriats med marginal.

Sedan Thomas Eklund och Karl Swartling tog över har man infört nya arbetssätt och nya kriterier för investeringarna för att öka effektiviteten och få en jämnare tillväxt.

– Det har nog skett ganska stora förändringar. Vi har i dag en portfölj med färre bolag men som också är mognare. Fokus har flyttats till bolag som är lite närmare marknaden. I stället för att arbeta med tidig forskning handlar det i dag om att utveckla bolagets egen säljförmåga. En stor del av de investerade pengarna går helt enkelt till att kommersialisera bolagets produkter, förklarar Thomas Eklund.

– Även om IGC investeringsmässigt rört sig mot mer mogna bolag så händer det att bolaget gör rena såddfinansieringar, allt beror på projektets innovationsinnehåll, säger Karl Swartling.

Till skillnad mot private equity, som innebär uppköp och omstrukturering av befintliga större verksamheter, handlar venture capital om att gå in tidigt i bolag som har en bärande affärsidé. Det är bolag som framför allt behöver stöd med att kommersialisera sina produkter och nå ut till kunder. Det handlar om många små investeringar, utköp och förädling av mogna industriföretag lämnas till Investors område Operativa investeringar eller till EQT.

Av Investors substansvärde på totalt 213 kronor per aktie vid utgången av mars månad, stod IGC för 9 kronor.

IGC kan därmed tyckas vara en marginalaffär för Investor. Men faktum är att portföljen är bokad till 6,8 miljarder kronor i den senaste delårsrapporten och många analytiker räknar med att det verkliga värdet överskrider minst 10 miljarder. Det kan jämföras med det totala börsvärdet för Investor på 137 miljarder kronor.

Oavsett vilken siffra som används är Investor den enskilt största vc-spelaren i Sverige och den enda som varit verksam så långt tillbaka som 1995. Totalt finns cirka 90 bolag i IGC:s globala portfölj. I Europa finns det i dagsläget knappt 30 bolag i portföljen. De två sektorer som dominerar är teknik och hälsa/läkemedel.

I den europeiska portföljen finns enbart ett bolag från en annan bransch, Kunskapsskolan som är en av de största privatägda skolorganisationerna i Sverige. Vad beror det på?
– I grunden ska det finnas innovationshöjd. Vi riktar in oss på bolag inom de breda sektorerna teknik och läkemedel, men det finns väldigt många olika subsektorer, säger Thomas Eklund.

Det handlar inte bara om vilken typ av bolag som IGC letar efter. Många av de bolag som man faktiskt bestämmer sig för att investera i har själva aktivt sökt upp IGC.

– Urvalet av bolag handlar till viss del också om vilka entreprenörer som kommer till oss med sina innovationer, även om vi letar upp de flesta själva. Vi har sällan eller aldrig fått några förfrågningar om att satsa på någon produkt som skulle förenkla processer inom skogsbruk till exempel. Vi får även väldigt sällan del av nya uppfinningar inom exempelvis finansiella tjänster, säger Karl Swartling.

En förklaring till det låga utbudet av innovationer i andra branscher än läkemedel och teknik kan enligt Karl Swartling vara att de stora universiteten framför allt fokuserar på forskning och utveckling inom just dessa områden. En viss del av uppfinningarna som Investors IGC tittar på härstammar också från stora bolags forsknings- och utvecklingscentrum.

Finns det några sektorer som ni tittar lite extra på nu?
– Miljöteknik har till exempel blivit väldigt hett, det faller som en subsektor under teknik. Vi har ännu inte haft några investeringar på området men vi tittar på en del, senast i dag hade vi ett möte. Men vi är allätare och tittar på affärens förutsättningar, som kan vara bra oavsett sektor, säger Karl Swartling.

Svenska och nordiska bolag är också överrepresenterade i portföljen och det finns det enligt Thomas Eklund flera skäl till:
– Vi har en hög andel innovationer i regionen, vi har inte brist på intressanta investeringar i vårt närområde. Vi saminvesterar ofta med andra vc-bolag eller fonder i lokala bolag här, men det är först under senare år som vi arbetat på att även få inbjudningar till att investera på andra europeiska marknader.

Till skillnad från private equity-bolag söker IGC efter minoritetsägande, gärna med marginal under 50 procent. Oftast är det ett av två till tre andra vc-bolag som är delägare tillsammans med grundare och ledning. Det kräver således en hög nivå på konsensus för att portföljbolagen ska kunna utvecklas på bästa sätt, enligt Karl Swartling.

Från att ha sålt av och minskat antalet bolag i portföljen för ett par år sedan är IGC:s portfölj nu i en återuppbyggnadsfas.

– Vi har lite mer att bygga ut i portföljen. Snittbolaget i portföljen är i en senare fas och mer moget. Under flera år varierade antalet nyinvesteringar mellan två och tio med ett snitt på 70 miljoner per bolag. Nu har vi nått ett jämnare flöde. En total investeringsnivå på 300-600 miljoner kronor per år kanske är en mer rättvisande bild av hur mycket vi nyinvesterar i snitt, säger Karl Swartling.

Just nu är det ett högt tempo på IGC:s Stockholmskontor, om allt går som de ska räknar Thomas Eklund och Karl Swartling med att stänga två nya investeringar inom kort.

– När vi stänger de två vi jobbar med nu, så har vi gjort fyra hittills i år. Säg att vi kan göra ytterligare två före årsskiftet så innebär det att vi gjort runt tio nyinvesteringar på mindre än ett och ett halvt år. Det är lite ketchupeffekt, vi slutar aldrig leta nya investeringar. Det normala är att det tar runt sex månader från det vi tittar på ett bolag första gången till det att vi genomfört investeringen, säger Thomas Eklund.

Konkurrensen i det nordiska vc-segmentet har inte ökat och prisnivåerna har inte stigit nämnvärt. Snarare är det så att IGC efterlyser fler aktörer och fonder att jobba tillsammans med. Däremot har entreprenörers kunskap om riskkapitalister ökat och i vissa fall deras prisförväntningar.

– Prisläget är inte uppskruvat även om vi det sista året i högre utsträckning tackat nej på grund av priset. Vi konstaterar ofta tidigt i processen ifall våra förväntningar ligger för långt ifrån varandras. Men det råder inga tendenser till överhettning som man kanske ser inom andra segment som till exempel private equity, säger Thomas Eklund.

IGC säljer bolag för i snitt 2 miljarder kronor om året. Totalt har IGC sålt 70 bolag i Europa. Jämfört med USA där det i klart fler fall blivit börsnotering som ett sätt att bli av med investeringarna, har Europateamet i stället valt att sälja bolagen vidare till en industriell eller finansiell köpare. Men det ska man inte tolka som att IGC i Europa är sämre på att få fram bolag som platsar på börsen.

– Vi arbetar från första stund med att få bolagen börsfähiga. Sedan har USA en längre tradition med att investera i innovationsbolag, och marknaden är mer villig att stoppa pengar i den typen av investeringar, vilket gör det mer fördelaktigt att notera. För vår del har det inte blivit så många börsnoteringar, delvis på grund av att börsklimatet inte varit så gynnsamt för vår typ av bolag. Sedan har vi fått bra priser från andra aktörer som erbjudit nivåer som vi inte skulle få in vid en publik försäljning, säger Karl Swartling.

Två bolag som faktiskt noterats på Stockholmsbörsen av IGC är Micronic och Biotage. I Biotage äger IGC fortfarande 10 procent. Men håller det nuvarande börsklimatet i sig kan det bli fler bolag på börsen från IGC:s Europaportfölj.

– Det ser annorlunda ut nu och har sett annorlunda ut ett tag. Vi har flera bolag som kommit ganska långt i sitt byggande och som kan betecknas som börsfähiga. Om det blir en IPO eller en annan försäljning vet vi inte nu men just nu ser det gynnsammare ut än vad det gjort på länge, säger Karl Swartling.

IGC har ingen given tidshorisont för sina investeringar men mellan tummen och pekfingret räknar man med att behålla ett bolag under tre till sju år, men det finns undantag.

– Eftersom vi inte är en fond kan vi vara flexiblare när det gäller försäljningstidpunkt. Vi kan vänta tills det blir ett bra läge. Ett innehav vi haft riktigt länge är Carmel Pharma som säljer och tillverkar läkemedelshanteringssystem. Vi har faktiskt varit med från starten, säger Thomas Eklund.

– Hade vi varit en traditionell vc-fond hade vi varit tvungna att sälja Carmel i ett mycket tidigare skede, för tidigt, inflikar Karl Swartling.

Ni har inte bara kvar Carmel Pharma utan flera andra bolag från IGC:s första tid, varför då?
– Vi har faktiskt kvar en handfull. De utvecklas bra, annars hade vi sålt eller lagt ned för länge sedan. Men det är klart att konjunkturnedgången i samband med it-kraschen inneburit en fördröjning i en del fall. Men ofta är det så att man missbedömer hur lång tid det faktiskt tar att få ut en produkt och hur länge det dröjer innan till exempel läkare eller konsumenter ändrar sina vanor, säger Karl Swartling.

IGC har också haft sin beskärda del av misslyckanden och rena konkurser, även om det enligt Karl Swartling och Thomas Eklund har varit relativt ovanligt. Ett bolag som inte utvecklas som förväntat har hittills i många fall gått att sälja tillbaka till entreprenören eller till en industriell aktör. Naturligtvis blir priset därefter.

IGC-gruppen på Investors huvudkontor utgörs av sex investeringsrådgivare inklusive Thomas Eklund och Karl Swartling. Gruppen består i huvudsak av generalister, men två personer har också läkarbakgrund. Till sitt förfogande har också teamet Investors nätverk med rådgivare, däribland Claes Wilhelmsson (före detta forskningschef på Astra Zeneca, Jan Stenberg (före detta vd på SAS) och professor Staffan Josephson.

Ett tidskrävande moment slipper dock teamet att ägna sig åt. Till skillnad från de flesta andra vc-bolag behöver inte IGC äska nya pengar. Hur mycket som ska investeras regleras i den interna affärsplanen som slagits fast tillsammans med moderbolaget Investor. Sedan är inte det hugget i sten utan det finns en flexibilitet att göra fler eller större investeringar om det är ett tillräckligt intressant objekt.

– Vi har haft en långsiktig plan att öka vår verksamhet. Vi kommer också bara stå för en bråkdel av den totala ökningen av Investors onoterade tillgångar. Vår strategi och plan hur vi långsiktigt ska växa innebär en nettoökning av antalet investeringar och en ökning av respektive investerings storlek, säger Thomas Eklund.

Några stora tillväxttal kan det inte bli frågan om. Totalt har IGC de sista två tre åren rekryterat två till tre nya personer till Stockholmskontoret. Men det innebär inte ökad investeringskapacitet direkt. Det tar ett antal år för en individ att bli självgående och fullt produktiv i investerarrollen.

Varken Thomas Eklund, Karl Swartling eller de andra i teamet, tar personligen positioner i de bolag som IGC investerar i. IGC tar dock alltid en styrelseplats i bolagen. Lönen beskrivs som “marknadsmässig” och består av en fast bas och sedan en rörlig ersättning.

– Vi har en prestationsbaserad del. Lyckas vi bra med att utveckla och sälja ett bolag så märks det, säger Karl Swartling.

Även om både Thomas Eklund och Karl Swartling upplever att vc-segmentet i Europa har professionaliserats under senare år finns det mycket kvar att lära från den mognare amerikanska motsvarigheten.

– Det är inte längre en ny företeelse i Europa. Men det finns fler influenser att ta till sig från USA där det finns starkare nätverk runt universiteten och fler affärsänglar och en bredare riskvillighet att gå in i oprövade företag, säger Karl Swartling.

Det saknas inte nya idéer att investera i men det råder brist på ren såddfinansiering och “know how”.

– Jag är inte alls orolig för mängden innovationer. Där står sig Sverige och Norden väldigt bra. Men vi skulle behöva fler aktörer som skulle kunna gå in tidigare i bolag. Vi ligger efter USA när det gäller kunskapen om hur en idé ska kommersialiseras. Kunskapen är också ofta bristfällig när det gäller hur lång tid det tar att få fram ett självgående bolag och vilka pengar det faktiskt krävs för att realisera det, säger Thomas Eklund.Thomas Eklund
Ålder: 40 år.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.
Karriär: ABN AMRO Capital och Handelsbanken Markets, corporate finance.
Bor: I Nacka. Sambo Helena Söder, två barn.
Intressen: Familjen, skidåkning och trekking.

Karl Swartling
Ålder: 41 år.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.
Karriär: 15 år konsult på McKinsey, IGC sedan 3,5 år.
Bor: Lidingö.
Familj: Gift med Lena och har tre barn.
Intressen: Familjen och idrott.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.