Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Warren Buffett: Släpp aldrig sedelpressen

2011-10-05 07:51
Warren Buffett oroas för utvecklingen i Europa och eurozonen. Foto: Scanpix

Warren Buffett anser att det största problemet i Europa är att 17 länder saknar sina egna sedelpressar. Och nu är det bråttom. <br/>- Det är ett fruktansvärt misstag, säger finansmogulen under en konferens.

Nyligen intervjuades Warren Buffett av sin vän journalisten Carol Loomis under en konferens som Fortune anordnat.

Warren Buffett likt resten av den finansiella världen oroas för utvecklingen i Europa och eurozonen.

Han anser, likt George Soros, att det största problemet är strukturellt, det vill säga att alle 17 euroländer måste vara överens för att få till stånd en förändring.

- Nu har man 17 länder, alla i olika positioner, och ingen har möjligheten ge ut sin egen valuta, vilket är ett fruktansvärt misstag. Om någon av er någonsin kan ge ut er egen valuta – ge inte upp den möjligheten. Om ni har sedelpress i källaren och den fungerar – låt inte någon ta den ifrån er, säger Warren Buffett.

Euroländerna måste enas och få till ett nytt samarbete - annars kommer det aldrig att fungera anför Buffett.

- Om du till exempel har finnarna som anför vetorätt eller något annat mot de andra 16 länderna är det tydligt att det behövs en stark och handlingskraftig strategi. Det saknas, vilket är ett reellt problem.

Han påminner om den situation som USA befann sig i för tre år sedan där den politiska ledningen gjorde det som krävdes – vilket baserades både på politisk vilja samt möjlighet att agera.

- Å andra sidan så garanterar jag att om tio år så kommer européer ha det bättre ställt än vad de har i dag. Det kommer att vara en bättre marknad för våra varor. Och de kommer att producera mer åt oss. De kommer att klara sig igenom det här. Men hur väl och effektivt det görs kommer att visa sig de närmsta tolv månaderna. Det hela bygger på att en enhetlig struktur tas fram av högsta ledningen som måste vara villig samt ha möjlighet att agera på ett storartat sätt.

Warren Buffett påminner om de bevingade ord USA:s tidigare president George Bush sade i september 2008 som han anser har lika mycket tyngd som Adam Smiths teori om den osynliga handen eller David Rikardos teori om komparativa fördelar.

"If money doesn't loosen up, this sucker could go down", sade George Bush då han stod på Vita huset gräsmatta och talade till världen.

Det budskapet gick fram. Han blev ledaren och hade slutligen den amerikanska kongressen bakom sig. I Europa finns ingen sådan person eller enighet.

Marknader är starkare än regeringar, enligt Buffett. När spreadarna på Italienska och Spanska statspapper går upp med mer än 300 punkter över Tyska och det är samma valuta – då säger marknaden att det här inte fungerar.

- Det enda sättet som marknader kan stoppas är med nya regelverk. Och det är inte mycket tid kvar, säger Warren Buffett.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom