Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Weidelich spår lång kris

2011-09-22 11:51
Tommy Waidelich med nye partiledaren Håkan Juholt i förgrunden. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Enligt Tommy Waidelich (S) är risken uppenbar att den finanskrisens andra fas som vi nu står inför kommer att bli djup och långvarig.

Man ska inte hoppas på samma snabba återhämtning som efter finanskrisen 2008.

Det sade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich vid ett seminarium på torsdagen där han presenterade en rapport om Socialdemokraternas syn på det ekonomiska läget.

- Jag tror att risken är uppenbar att den nya krisen blir lång och djup, sade han.

Han sade att det inte lär bli samma snabba återhämning som efter finanskrisen 2008.

Den penningpolitiska fallhöjden är lägre denna gång och att det är enligt Tommy Waidelich osannolikt att kronan kommer att försvagas i samma utsträckning som den gjorde under 2008 och 2009 Sverige.

Denna gång är dessutom det finanspolitiska utrymmet i omvärlden mindre på grund av nödvändiga åtstramningar och obalanserna på den svenska bostadsmarknaden har fortsatt att öka under de senaste åren

Tommy Waidelich sade att Socialdemokraterna delar regeringens bedömning att det finns ett reformutrymme på 15 miljarder kronor för 2012, men Socialdemokraterna kommer att presentera ett budgetalternativ med ett starkare finansiellt sparande.

- Vi ska inte lånefinansiera, men vi ska omprioritera så att det finns minns dubbelt så stort utrymme för ofinansierade reformer. Vi räknar med att ha minst 15 miljarder kronor mer än regeringen har, sade Tommy Waidelich.

Socialdemokraterna vill i sin kommande skuggbudget ha en "vassare arbetslinje" med insatser för bättre matchning och beredskap för kraftigt ökad arbetslöshet.

Socialdemokraterna vill se åtgärder för att hantera generationsväxlingen på arbetsmarknaden och breda åtgärder för att öka antalet arbetade timmar. Partiet kommer också med förslag för investeringar i den kunskapsbaserade ekonomin.

Ett konkret förslag ur den kommande skuggbudgeten är att Socialdemokraterna vill motverka skattefusk och bidragsfusk genom att anslå mer pengar till Skatteverket, Åklagarmyndigheten och Polisen.

Socialdemokraterna kommer att presentera sin skuggbudget inom två veckor.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom