Weworks vd lämnar efter kritik

Den amerikanska kontorshotelljätten Weworks vd och grundare, Adam Neumann, bekräftar att han avgått efter att flera storägare ifrågasatt hans starka maktposition i bolaget.

Bland dessa fanns Softbank, som varnat för att det urlakade investerarförtroendet i den pågående börsnoteringsprocessen var bortom räddning med Adam Neumann vid rodret.

Adam Neumanns fall har sedan börsnoteringsprocessen påbörjades utvecklats till ett drama. Wework fick i sin senaste kapitalanskaffningsrunda i januari en värdering på 47 miljarder dollar, men när externa rådgivare togs in framkom oegentligheter som sänkte noteringsprospektet till så lite som 10 miljarder dollar, enligt Reuters.

”De senaste veckorna har kritiken som riktats mot mig blivit en betydande distraktion och jag har bestämt att det är i bolagets bästa intresse att jag kliver av från vd-posten”, sade Adam Neumann i ett uttalande.

PODCAST: Wework – Gigekonomins gigant till börsen

Adam Neumann kommer fortsätta som ordförande i styrelsen, men har fått gå med på ett antal eftergifter för att blidka investerare. Bland annat har hans ”superröststarka” aktier – som haft tjugo gånger högre röstmakt än vanliga aktier – halverats. Hans fru – som haft rätten att välja makens efterträdare till vd-posten i händelse av hans död – har petats från bolaget. Flera spirituella projekt ämnade att sprida Weworks anda som leddes av frun har lagts ned för att fokusera på kärnverksamheten.

En av de detaljer som rönt flest spaltmeter är att det framkommit hur grundaren Adam Neumann från ett separat privat bolag nyligen sålt rättigheterna till det nya namnet ”We Company” till Wework för 5,9 miljoner dollar, pengar som han nu betalat tillbaka.

När noteringen kommer att äga rum är ännu inte bestämt, framgår av uttalandet, då bolaget söker en ”optimal tajming”.

Flera analytiker hävdade i förra veckan att det blir svårt att gå till börsen som planerat innan året är slut och att bankkrav om 3 miljarder dollar för att säkra fortsatta kreditfaciliteter därmed hänger löst.

Hållbarheten i Weworks affärsmodell, som går ut på att leasa eller hyra ut skrivbord till uppstartsbolag, entreprenörer och frilansare, har även den varit grundligt ifrågasatt. I huvudsak hyr bolaget kontor på långa kontrakt, lokaler som renoveras och delas upp för att sedan hyras ut på korta kontrakt. Kassaflödet som de korta hyreskontrakten genererar ska därefter finansiera Weworks räntebetalningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets