Winsth om pristagarna: ”Rätt i tiden”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tycker att årets pristagare av ekonomipriset ligger helt rätt i tiden.
Winsth om pristagarna: ”Rätt i tiden” - annika-winsth-affarsvarlden-700_binary_6894936.png

Under måndagen offentliggjordes pristagarna i Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Amerikanerna William D Nordhaus, vid Yale University, och Paul M Romer, vid New York University School of Business, får dela på årets pris.

Priset på totalt nio miljoner kronor delas ut för att de båda har inkluderat klimatförändringar och teknisk innovation i tillväxtteorier.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tycker att valet av pristagare ligger helt rätt i tiden.

– Framförallt Nordhaus arbete, som är inriktat på hållbarhetsfrågor och miljö, är ju väldigt aktuellt.

Nordhaus har byggt upp en modell som han kallar Dice, där han studerade sambanden mellan ekonomin, fossila bränslen och klimateffekter.

Romer har riktat in sig mer på vikten av teknologisk utveckling för tillväxt och byggde upp en modell för att lyfta fram vikten av idéer för att driva på ny teknik.

– Vi ser ett ökat missnöje och ett tudelat samhälle, där folk röstar med fötterna och populismen växer. Deras (pristagarnas, reds anm.) forskningsområden behandlar just dessa frågor, men på olika sätt.

Nordhaus forskning är mer inriktad på begränsningar i ekonomin, medan Romer fokuserar på möjligheter, säger Annika Winsth.

– Det är två pristagare som ligger helt rätt i tiden. Tillsammans ger deras forskning kompetens som samhället behöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets