Wiström om nya Ratos

Ratos har haft åtta bedrövliga år. Nu ska Jonas Wiström bygga ett nytt investmentbolag.
Jonas Wiström, Ratos.
Ratos VD Jonas Wiström.

Efter åttio år på huvudstadens kanske bästa adress, Drottninggatan 2, granne med statsministerns bostad och Rosenbad, har Ratos sålt Adelswärdska huset.

I helt rätt tidpunkt, tror Jonas Wiström.

– Det blir nya säkerhetskrav hela tiden. Man kan ju fundera på vad fastigheten egentligen är värd om den blir mer och mer inskränkt.

Det där med värden har annars inte gått Ratos väg de senaste åren. Ända sedan 2011 har investerare ratat det klassiska förvärvskonglomeratet. Aktiekursen minskade från 130 kronor till bottennoteringen 18 kronor per aktie i mars i år.

Plötsligt blev Adelswärdska huset inte bara ett kontor; med ett börsvärde på bara 8 miljarder kronor blev det en allt viktigare tillgång. Symboliskt i sig.

Symboliskt blev också beslutet att sälja byggnaden. För nu ska Ratos bli ett annat slags företag.

– Vi har drivit Ratos som ett private equity-bolag. Det ska vi inte göra längre.

I stället för att hela tiden avyttra bolag ska Jonas Wiströms Ratos bli ett brett förvärvskonglomerat, kanske lite mer som Lifco, Latour eller Volati.

Jonas Wiström väljer själv att jämföra med ett amerikanskt företag.

– I Sverige … ja, jag vet inte om det finns någon förlaga här. Men jag har själv tittat en del på Danaher, i USA. De bygger upp självständiga bolag i sektorer de känner till. Ratos har ju varit i många olika sektorer. Jag vill inte säga att det har varit fel, men det har ju varit opportunistiskt. Liksom, här är ett bra företag, vi köper det. Det är nog viktigt att kunna en bransch och människor i branschen.

Hur skulle du vilja sammanfatta det som har hänt med Ratos sedan 2011?

– Det är jävligt lätt att komma efteråt och tycka, men det var många saker samverkade: Ratos hade en hög värdering, hög direktavkastning. Eftersom vi fungerade som ett pe-bolag kunde vi skuldsätta bolagen hårt men det kom ju ingen utdelning från bolagen, så för att skapa utdelning till Ratos aktieägare var man tvungen att sälja bolag och köpa nya bolag. Det har resulterat i att man sålt bra bolag och behållit sämre bolag. Det har funnits ett tryck att behålla utdelningen.

Detta är en kortversion av Ratar gamla Ratos. Prenumeranter kan logga in och lsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets