Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Wolf: Skyr inte offentlig sektor

2018-10-10 14:52
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Styrelseordförande Michael Wolf är nöjd med budet på Capio. Den tidigare bankdirektören fortsätter gärna sin karriär inom vårdsektorn.

Under onsdagsmorgonen meddelade Capios styrelse, ledd av den tidigare Swedbank-vd:n Michael Wolf, att man rekommenderar aktieägarna att acceptera Ramsays Générales bud på bolaget. Budet har höjts från 48,50 till 58 kronor per aktie sedan det första erbjudandet i juli.

– Vi påbörjade ett strategiarbete för ungefär ett år sen, där vi kom fram till att det bästa för Capio var att fokusera på den nordiska verksamheten. I samma veva kom det ett bud på bolaget, men vi tyckte inte att det representerade bolagsvärdet.

I augusti bedömde Capio istället att en avyttring av den franska verksamheten var rätt väg att gå. Och i slutet på månaden offentliggjorde Capio att de hade hittat en köpare i Vivalto Santé.

Länge såg det ut som om Capio skulle fortsätta som fristående bolag, men den 8 oktober höjde Ramsay budet på Capio. Nu erbjuder budgivaren totalt 8,2 miljarder kronor.

Michael Wolf bedömer att det nya budet tar höjd för den nordiska verksamhetens potential och att det är det bästa alternativet för Capios aktieägare. Dessutom har acceptansgraden sänkts, vilket gör det lättare att få igenom budet.

– Vi ansåg att 90 procents acceptansgrad var för hög transaktionsrisk, men nu har Ramsay sänkt till 75 procent.  Vår uppfattning är att det finns en stor sannolikhet att budet går igenom.

I Capios styrelse, som enhälligt beslutat att rekommendera budet, finns bland annat ägarna R12 och EQT/Zeres, med sammanlagt drygt 10 procent av aktierna representerade. Fjärde AP-fonden, med närmare 8 procent av aktierna, kommer också högst troligen säga ja till det höjda budet. Även Robur med 9 procent uttrycker sig positivt.

Michael Wolf klev på ordförandeposten i mars 2017. Han säger att han är nöjd med sin prestation i bolaget.

– Styrelsen har gjort ett bra arbete med att se över strategin och driva på den förändring som behövs, med hjälp av management såklart. Budet är ett bevis på att bolaget är väldigt välskött.

Om budet går igenom betyder det att Michael Wolf avslutar sitt uppdrag som ordförande i Capio. Men han kommer inte att gå sysslolös efter det. Enligt Capios hemsida är Wolf också styrelseledamot i Anna Lindh Academy och Idrott utan gränser.

– Jag har många intressanta uppdrag jag arbetar med, även om mycket tid kommer frigöras nu. Framförallt efter de senaste månaderna, säger han.

Den tidigare bankdirektören beskriver vårdbranschen som ”väldigt spännande” och med ” enorm utvecklingspotential”, inte minst inom digitaliseringsområdet. Han skulle inte vara främmande för att fortsätta karriären inom den offentliga sektorn.

– Jag har haft förmånen att få se näringslivet inte bara från företagssidan, utan även från andra verksamheter. Jag har arbetat med flera NGO:s de senaste åren och det är ett väldigt roligt arbete. Sedan har det varit väldigt roligt att få arbeta med Sveriges bästa akutsjukhus, St Göran.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom