Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

WTO fäller EU för otillåtet miljardstöd till Airbus

2018-05-16 07:35
Foto: Airbus/TT

Appellationsorganet i Världshandelsorganisationen WTO beslöt på tisdagen att EU har betalat ut miljarder dollar i olagliga statsstöd till flygplanstillverkaren Airbus.

Det tillkännagav WTO.

USA, som startade klagomålsprocessen 2004, välkomnade beslutet och hotade EU med strafftullar om EU inte upphör med subsidierna.

"Om inte EU slutligen agerar för att sluta bryta mot reglerna och skada USA:s intresse kommer USA att gå vidare med motåtgärder på EU-produkter", sade USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i ett uttalande.

Appellationsorganet fastslog vad en WTO-panel fann 2016, att EU inte hade avlägsnat 18 miljarder dollar i subventionerad finansiering till Airbus. Tidigare WTO-utslag hade funnit att lånen bröt mot WTO:s regler.

EU-kommissionen såg helt annorlunda på tisdagens utslag. Appellationsorganet förkastade 94 procent av USA:s påståenden och gav USA stöd i bara 14 påståenden av 218 om skada för den konkurrerande amerikanska flygplanstillverkaren Boeing, sade kommissionen i ett pressmeddelande.

"Vad som är viktigt är att den avfärdade den övervägande delen av USA:s påståenden, att stödet hade skadat Boeings försäljning av flygplan", sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i en kommentar.

Kommissionen lovade dock att EU kommer att agera snabbt för att följa WTO-reglerna på de 14 punkterna.

EU har ett omvänt klagomål som väntar på utslag i WTO, där amerikanskt stöd till Boeing påstås ha skadat Airbus.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom