WTO sänker världshandelsprognoser

Världshandelsorganisationen WTO sänker sina prognoser för världshandeln jämfört med de närmast föregående bedömningarna i april.

För 2015 sänks prognosen för tillväxten i världshandeln från 3,3 till 2,8 procent. För 2016 sänks prognosen från 4,0 till 3,9 procent.

”Dessa revideringar speglar ett antal faktorer som tyngde den globala ekonomin under det första halvåret 2015, däribland sjunkande importefterfrågan i Kina, Brasilien och andra framväxande ekonomier”, skriver WTO i ett pressmeddelande.

Även sjunkande priser på råolja och andra råvaror, samt betydande växelkursfluktuationer, anges som tyngande faktorer.

”Volatilitet på finansiella marknader, osäkerhet kring förändringen av USA:s penningpolitik och blandad ekonomisk data på sistone har förmörkat utsikterna för världsekonomin och handeln under det andra halvåret och senare”, resonerar Världshandelsorganisationen.

Om de nuvarande prognoserna står sig kommer 2015 att bli det fjärde året i rad under vilket den årliga världshandelstillväxten har sjunkit under 3 procent, och det fjärde året under vilket handeln har vuxit i ungefär samma takt som BNP, snarare än dubbelt så fort som var fallet under 1990-talet och början av 2000-talet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco