Ylva Johansson nomineras till EU-kommissionär

Regeringen har beslutat att nominera arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär.

Det meddelade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen. Tidigare svensk EU-kommissionär har varit Cecilia Malmström, som haft ansvar för handelsfrågor.

Stefan Löfven sade att han informerat de andra partierna i riksdagen om beslutet.

EU är viktigt för tillväxten, klimatet och för säkerheten och tryggheten, många utmaningar är gemensamma och de möts bäst tillsammans.

Ett osäkerhetsmoment är brexit, och de arbetar hårt för ett ordnat utträde, men ett oordnat utträde kan inte uteslutas.

Det finns också extremistiska krafter som vill dra isär, och det är därför viktigt att den tillträdande kommissionen snabbt kan agera med kraft, sade Stefan Löfven.

Han vill att hon ska bli en del av det starka lag som tillträdande ordförande Ursula von der Leyen ska sätta samman.

Ylva Johansson är en av regeringens mest erfarna ministrar. I rollen som arbetsmarknadsminister har hon varit ansvarig för ett av regeringens prioriterade områden, att det är svenska löner och svenska regler som ska gälla på den svenska arbetsmarknaden, sade Stefan Löfven.

”Hon är mycket väl lämpad för det här uppdraget”, sade han.

EU-kommissionen tillträder den 1 november, när hon lämnar som arbetsmarknadsminister kommer Löfven återkomma till.

Vad hon ska ansvara för är något som Urusula von der Leyen ska bestämma och något som Löfven ska diskutera med henne. Men det är för tidigt att säga vad som kan bli aktuellt, då portföljerna inte är klara. Han hoppas ändå på en ”tung lagstiftande portfölj som ligger nära de svenska EU-prioriteringarna”.

Han sade att han uttryckligen fått ett önskemål att föreslå endast en person, och att det då var naturligt att föreslå en kvinna då det inte råder någon bris på förslag om män.

Ylva Johansson sade att hon ser framför sig att EU ska fokusera på sina fyra kärnområden: att stå upp för rättsstatens principer, öka sysselsättningen och värna schyssta jobb, vilket också innebär stöd för innovationer, en handel som skapar nya jobb liksom och vikten av en väl fungerande inre marknad.

Det tredje är omställningen till ett klimatsmart samhälle, och det fjärde säkerhet och kampen mot terrorism.

Ett ytterligare område är arbetet för ökad jämställdhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets