Ytterligare rekord på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett fredagen i dur och adderat ytterligare till torsdagens rekordnivå. Rekommendationsförändringar gav avtryck på listorna och Sobi fortsatte stiga efter torsdagens omvända vinstvarning.
Ytterligare rekord på Stockholmsbörsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid klockan 10.00 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.826. På de större europeiska börserna var utvecklingen likartad med uppgångar mellan 0,7 och 0,9 procent på motsvarande index i Frankfurt och Paris.

Högst upp på OMXS30 syntes en topptrio bestående av industribolagen Boliden, Volvo och Sandvik. Stålkoncernen Sandvik steg 1,5 procent till 189 kronor med stöd av en höjd rekommendation från Société Générale till behåll från sälj. Riktkursen höjdes till 200 från 140 kronor.

Bland det lilla antal aktier som handlades på minus var Getinge och H&M ner 0,7 respektive 0,5 procent. Backade gjorde även Ericsson. Granskningen mot telekombolagets av kinesiska myndigheter pågår fortfarande och handlar om de licensavgifter som Ericsson tar ut av kinesiska mobiltillverkare, rapporterade SvD på fredagen. Aktien var ner 0,3 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi kom med en positiv vinstvarning efter börsens stängning på torsdagen. Enligt bolaget beror de högre intäkterna och ebita-resultatet främst på betydligt högre försäljning av Synagis, samt högre försäljning av Gamifant, Orfadin och övriga ”specialty care”-produkter. Aktien, som de i de två föregående handelssessionerna stigit 13 procent, var upp ytterligare 9 procent i förmiddagshandeln.

Net Ent steg 7 procent till 26:60 kronor efter att ABG Sundal Collier höjt sin rekommendation för kasinounderleverantören till köp med riktkurs 36 kronor (30).

”Vi förväntar oss att Red Tiger fortsätter sin starka tillväxtbana, och ger bolaget en välbehövlig boost”, skriver AGB i analysen.

I samma sektor har även Pareto uppdaterat sina analyser för ett antal bolag. Bland annat har Betsson höjts till köp och aktien var upp 3,5 procent.

Berenberg Bank har upptagit bevakning av hjälmbolaget Mips med rekommendationen köp och riktkurs 265 kronor. Aktien som stigit de senaste fyra handelsdagarna steg dryga 5,6 procent på fredagen.

Holmen backade 2,8 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation skogsbolaget till sälj från behåll med sänkt riktkurs till 220 från 235 kronor. Carnegie konstaterar att aktien gått upp nästan 60 procent sedan starten av 2019, trots att konsensus och Carnegies egna estimat har sänkts under samma period.

Bland de rekommendationssänkta bolagen var även Bilia ner 2,6 procent till 102:30 kronor efter att Handelsbanken Capital Markets sänkt sin rekommendation för Bilia till sälj från köp. Dock med höjd riktkurs till 98 kronor (92).

Instalco har förvärvat Elinstallationer Ullsand Bengtsson som utför elinstallationer inom starkström, tele, tv och datornätverk. Bolaget har 30 anställda och omsatte under verksamhetsåret 2018/2019 cirka 69 miljoner kronor. Aktien var upp 2,7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets