Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ytterligare tapp i klädhandeln

2018-12-21 06:39
Foto: Frank Augstein/AP/TT

Försäljningen av kläder har minskat med 5,5 procent och skohandeln med 4,2 procent under perioden 1-19 december, jämfört med samma period i fjol.

Det visar en undersökning av Svensk Handel Stil. Prognosen för helåret 2018 ligger på -3,0 procent för klädhandeln och på -3,8 procent för skohandeln.

"Månaden fick en dålig start, vilket delvis beror på efterdyningar av Black Fridays försäljning där konsumenterna flyttar en del av sina inköp till november istället för december. Dessutom tappade vi en fredag i början av december", säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Enligt honom väntas inte heller resten av december ge något lyft till försäljningen. Den 23 december, som vanligtvis är en viktig försäljningsdag, ligger i år på en söndag som generellt har ett lägre konsumentintresse och dessutom kortare öppettider som ger en mindre försäljning den dagen.

"Min bedömning är inte heller att mellandagsrean, med konkurrens från allt fler priskampanjer, kommer att ge någon extra skjuts till utvecklingen, vilket gör att prognosen för hela månaden ligger i närheten av utfallet för perioden till och med den 19 december", säger Mikael Sandström.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom