Yuanen ska bli fullt konvertibel

Kinas styrande kommunistparti har i förra veckans möte kring den 13:e femårsplanen slagit fast att den kinesiska yuanen ska bli fritt användbar och fullt konvertibel, samt utlovat att fortsätta arbetet med att valutan ska ingå i Internationella valutafondens korg av reservvalutor.

Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån Xinhua, enligt Dow Jones Newswires.

Kina ska också skynda på liberaliseringen av konkurrensen inom gas-, olje-, el- och telekomsektorn under de kommande åren. Regeringen planerar även att höja pensionsåldern gradvis.

Skuldsättningsgraden i Kinas finansiella system, som byggdes upp efter de stimulansåtgärder som följde på finanskrisen, ska sänkas.

Regeringen utlovar även att minska på inkomstklyftorna under de kommande fem åren och underlätta för urbaniseringen. Kina meddelar även att BNP per capita har ökat till 7.800 dollar i 2015 från drygt 4.700 dollar i 2010.

I fredags beslutade Kina om sin nya femårsplan, där tillväxtmålet för perioden 2016-2020 sattes till en ”medelhög ekonomisk tillväxt”, mot det tidigare målet om en genomsnittlig tillväxt på 7 procent för perioden 2010-2015.

Kinas president Xi Jinping uppger på tisdagen att landets årliga BNP-tillväxt borde växa med åtminstone 6,5 procent årligen under de kommande fem åren för att regeringen ska kunna uppfylla sina ekonomiska mål vid år 2020.

Uttalandet är i linje med vad premiärminister Li Keqiang sade under söndagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.