Yukos tidigare ägare får miljardskadestånd

De tidigare majoritetsägarna i ryska energijätten Yukos, som konfiskerades av ryska staten för ungefär 10 år sedan, bör kompenseras med 50 miljarder dollar av ryska staten enligt en dom från den permanenta skiljedomstolen i Haag.

Domen fastslår att den ryska statens agerande mot Yukos och dess ägare varit ”politiskt motiverat”.

Det tilldömda beloppet motsvarar ungefär hälften av de 103 miljarder dollar plus ränta som de tidigare majoritetsägarna sökt.

Det uppgav Tim Osborne, chef för de tidigare Yukos-huvudägarnas holdingbolag GML, till media i London på måndagen, rapporterar Bloomberg.

Rysslands president Vladimir Putins dåvarande regering monterade ned Yukos under åren 2004-2007 efter att man tilldömt koncernen att betala in skatt på 27 miljarder dollar. Merparten av tillgångarna tvångssåldes till statliga Rosneft, i dag världens produktionsmässigt största börsnoterade oljebolag.

Att rent praktiskt driva in skadeståndet väntas, enligt artikeln, i sig bli en flerårig rättsprocess. Enligt Yukos-sidans huvudadvokat väntas ryska staten motsätta sig frivillig betalning samtidigt som det är svårt att utmäta rysk statlig egendom utomlands då man hävdar diplomatiskt skydd. Han tror att det kan röra sig om ytterligare 10 år innan processen är över.

Rysslands utrikesminister sade under ett TV-framträdande att landet kommer att ges och utnyttja möjligheten att överklaga domen.

Skiljedomsprofessorn Gus Van Harten vid York University i Kanada tror att statliga noterade bolag så som Rosneft och Gazprom blir måltavlorna om anspråken ska kunna drivas in.

Michail Chodorkovskij, Yukos tidigare huvudägare och vd, släpptes i december förra året efter att ha hållits fängslad i Ryssland i tio år. Chodorkovskij menar att brotten han dömdes för varit en hämnd för att han, då han var Rysslands rikaste privatperson, finansierade oppositionspartier.

Chodorkovskij överförde sitt Yukos-ägande till Leonid Nevzlin under rättsprocesserna mot honom, och Nevzlin äger i dag drygt 70 procent av GML – holdingbolaget en gång i tiden ägde 60 procent av Yukos.

Rosneft och Gazprom avböjde att kommentera artikeln.

Bloomberg noterar att Yukos tidigare ledning även lagt fram skadeståndsanspråk i EU:s domstol för mänskliga rättigheter. Dessa är på ytterligare 38 miljarder dollar å samtliga tidigare Yukos-ägares vägnar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco