Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Zennström bakom rekordstor riskkapitalfond

2016-03-21 07:22
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Riskkapitalbolaget Atomico med Skypegrundaren Niklas Zennström i spetsen öppnar en fjärde investeringsfond med 750 miljoner dollar i arsenalen. Det rapporterar Techcrunch.

Bolaget är baserat i London och investerar i tekniktunga nystartade företag med bas i London, Stockholm, Helsingfors eller Berlin.

Atomicos team består av en handfull entreprenörer. Företaget fjärde fond innebär en ordentlig uppväxling. Värdet på den tredje fonden var 476,6 miljoner när den kapitalrundan avslutades 2013.

Zennström har vid sidan av Skype flera lyckade investeringar bakom sig, bland annat det finska spelbolaget Rovio och Supercell.

De var också en av de första aktörerna som gick in med riskkapital i Climate Corp. Företaget är inriktat på jordbruksmarknaden och affärsidén är att samla in regndata som hjälper till att förutse hur stor årets skördar blir. När investeringen avyttrades var värdet 1 miljard dollar. Bolaget hade då i det närmaste tiodubblade sitt värde. Det totala riskkapitalet i bolaget var blott 109 miljoner.

Företaget som bekräftat storleken på fonden uppger också att de har knutit flera toppnamn till framtida investerare, bland annat Brent Hoberman som var medgrundare till lastminute.com och made.com.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom