Allt hetare budgivning på Stockholms bomarknad

Budgivningen på bostadsrätter blir allt mer intensiv, särskilt i Stockholm och i synnerhet i innerstaden, där skillnaden mellan utropspris och slutpris - budpremien - nu är över 10 procent för första gången sedan nedgången hösten 2017. Det visar statistik från bostadssajten Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.
Allt hetare budgivning på Stockholms bomarknad - skor-visning-bostad-700_binary_6974450.jpg

“Den återhämtning vi sett på bostadsmarknaden under 2019 har tagit ytterligare fart under hösten, särskilt i Stockholm. Vi ser att Stockholm också sticker ut när det gäller budpremier, extra tydligt i innerstaden där budpremien nu stigit över 10 procent”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

I november var budpremien på bostadsrätter 5,1 procent i hela Sverige, upp från 3,4 procent samma månad i fjol. I Stockholms län har budpremien stigit till 8,3 från 5,5 procent och i Stockholms innerstad till 10,2 från 6,0 procent.

“Stockholm har stuckit ut på bostadsmarknaden under hösten, med en väldigt pigg marknad. Tidigare såg vi att försäljningsvolymerna släpade efter i Stockholm, men de har också kommit ikapp”, säger Erik Holmberg.

Han säger att mycket av utvecklingen på bostadsmarknaden verkar styras av hushållens prisförväntningar, där stigande prisförväntningar bland Hemnets besökare i Stockholm gått hand i hand med högre kvadratmeterpriser.

“Prisförväntningarna i Stockholm har kommit upp på höga nivåer jämfört med övriga riket och när prisförväntningarna stiger tenderar priserna också att göra det, det har vi sett tydligt under hösten. Stockholm har tagit kommandot igen på bostadsmarknaden”, säger han.

Erik Holmberg konstaterar att utropspriserna inte förändrats så mycket sedan toppen på bostadsmarknaden 2017 fram till nu, utan det som förändrats är budpremierna, som först sjönk till noll under slutet av 2017 och sedan har stigit successivt under 2018 och 2019.

“Det som driver de stigande slutpriserna är en högre budpremie, det är alltså marknaden och hur pigga köparna är som avgör var slutpriset hamnar. Då blir prisförväntningarna väldigt viktiga”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.