Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Amorteringskrav drabbar mest välbetalda

2017-11-13 07:17
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tremiljonerslånet kan bli 2 500 kronor dyrare per månad. Det är de mer välbetalda med dyra bostäder som kommer att drabbas mest, om Finansinspektionen i dag bestämmer sig för att skärpa amorteringsreglerna.

De lågavlönade får inte låna så dyrt i alla fall.

Efter mycket om och men, i dag väntas Finansinspektionen ta beslut om skarpare amorteringskrav för att bromsa hushållens allt högre skuldsättning. Sen ska regeringen sätta ner foten, hittills har ansvariga ministrar inte velat säga något om hur de ställer sig.

Tanken med FI:s aviserade förslag är att bolånetagaren ska tvingas amortera ytterligare en procent av lånet om lånet är 4,5 gånger högre än löneinkomsten före skatt.

Exempelvis blir ett tremiljonerslån 30 000 kronor dyrare per år eller 2|500 kronor i månaden, om låntagaren tjänar runt 50 000 kronor i månaden. Detta tillkommer ovanpå de gällande amorteringskraven som gäller sedan tidigare.

Men enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques kommer de sämre betalda inte att drabbas i någon större utsträckning av det skärpta amorteringskravet. De får ändå inte låna de här högre beloppen, det sätter som regel bankernas normala kreditprövning stopp för.

– Så förslaget påverkar framför allt de med högre inkomster med dyra bostäder i storstäderna, säger han.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom