Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Boprisfallet har fortsatt

2018-01-12 12:42
Foto: Hasse Holmberg/TT

Bostadspriserna i Sverige väntas ha fortsatt att sjunka för fjärde månaden i rad i december, enligt analytiker, i varje fall icke säsongsrensat.

SEB räknar med att Valueguards HOX-index sjunker 1,9 procent från november, då bostadspriserna sjönk 2,9 procent från föregående månad. I årstakt väntas en nedväxling från -0,2 procent i november till -1,3 procent i december.

"Priserna ser ut att ha fortsatt ned i december, men det är inte ovanligt att de sjunker i december, det har de gjort nio av de tolv senaste åren. Sedan finns det vissa tecken på en stabilisering. Priserna ser ut att ha stigit lite än så länge i januari, men även det kan delvis vara en säsongseffekt eftersom januari brukar vara en stark månad. Dessutom kommer lite mer positiva signaler från mäklare", säger Olle Holmgren, ekonom vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea väntar sig en lugn avslutning på året med stabila bostadspriser, baserat på veckostatistik från Booli Pro. HOX-index spås vara säsongsrensat oförändrat mellan november och december, efter -1,6 procent i november, och sjunka 1,5 procent i årstakt. Icke säsongsrensat innebär det en nedgång från november eftersom bostadspriserna normalt sett sjunker i december. För bostadsrätter i Stockholm räknar Nordea med att priserna stiger 0,5 procent säsongsrensat under månaden och sjunker 6,5 procent i årstakt, efter -6,0 procent i november.

"Nedgången under hösten kan förklaras av det stora utbudet av både nya och befintliga bostäder efter sommaren. Utbudet är fortsatt relativt högt och kan möjligen öka ytterligare i närtid. Detta kan tynga priserna framöver och utgör en nedåtrisk för vår prognos om stabila priser framöver", skriver Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström i ett marknadsbrev.

Han påpekar samtidigt utfallet i december ska tas med en nypa salt eftersom det är så få transaktioner som genomförs. För att få tydligare besked om vart den svenska bostadsmarknaden är på väg måste man vänta på statistiken för januari, eller till och med på februaristatistiken.

Swedbank räknar med en fortsatt nedgång för HOX-index säsongsrensat, men mindre än i november. Säsongsmönstret gör att den orensade nedgången blir ännu större.

"Efter julhelgerna tyder dock anekdotisk information på ett förnyat intresse från potentiella bostadsköpare. Fastighetsmäklare rapporterar bland annat om större tryck på visningarna. Möjligtvis är detta ett tecken på att ett nytt jämviktsläge kan ha börjat nås, men det är förhastat att dra slutsatser", skriver Swedbanks analytiker Ingrid Wallin Johansson och Cathrine Danin i ett marknadsbrev.

De menar att en tänkbar utveckling är att det skärpta amorteringskravet kan komma att ge stöd åt bostadspriserna i storstäderna under januari och februari, men att det kan komma en period av förnyad svaghet efter det att kravet träder i kraft den 1 mars, och då speciellt på stora och dyra objekt.

Swedbanks bedömning är att bostadspriserna kommer att stabilisera sig under våren, med månadsförändringar runt noll. Årstakterna för landet som helhet väntas bottna kring -5 procent, med en senare botten på en något lägre nivå i storstäderna.

Danske Bank har en indikator för priset på bostadsrätter i Stockholm, baserat på slutpriser från Hemnet i Stockholms innerstad. Enligt indikatorn har priserna på bostadsrätter fortsatt ned 2,6 procent i Stockholm i december vilket skulle innebära en total nedgång på 12,5 procent från augusti.

Till skillnad från många andra bedömare räknar Danske Bank med att bostadspriserna kan komma att sjunka ytterligare innan de bottnar, bland annat eftersom utbudet av nya bostäder lär fortsätta att öka under 2018.

Valueguards HOX-index över bostadspriserna har sjunkit relativt kraftigt under hösten och är ned 7,3 procent från toppen i augusti.

HOX-index har tagits fram sedan 2005 och har i genomsnitt sedan dess sjunkit 0,9 procent mellan november och december. Största decembernedgången noterades 2011, -2,5 procent och den största uppgången var 2014, +0,3 procent.

Den största nedgången någonsin för HOX-index under en månad var när Lehman Brothers kollapsade november 2008, då föll bostadspriserna hela 5,8 procent. De bottnade sedan i december samma år.

Valueguards boprisstatistik för december publiceras måndagen den 15 januari klockan 9.00. Tidigare samma morgon, klockan 6.00, kommer boprisstatistik från Svensk Mäklarstatistik.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom