Anders Borg: Amorteringskravet för vekt

Faran är överhängande på den svenska bostadsmarknaden, enligt den före detta finansministern Anders Borg som anser att amorteringskravet bör skärpas och även innefatta hushåll med befintliga lån.

För tio år sedan stod listräntan för ett tremånaders bostadslån i Swedbank på drygt 5 procent. I dagsläget ligger den på 2 procent. Under samma period har bostadspriserna i Stockholms innerstad fördubblats, enligt siffror från Mäklarstatistik. De svenska hushållens skuldkvot har i sin tur stigit till 315 procent, enligt Riksbankens siffror från juli i fjol.

– Vi har Europas snabbaste urbanisering. Det är klart att det kommer driva upp bostadspriserna i Stockholm. Det går inte att komma runt. Det är bekymmersamt, säger före detta finansministern Anders Borg till Affärsvärlden.

Han uppger att det är väldigt svårt att göra något på utbudssidan inom en snar framtid. Däremot är han väldigt positiv till Finansinspektionens amorteringskrav och anser att det bästa vore om det togs ett utskottsinitiativ i Riksdagen och att myndigheten snabbt fick befogenheter att genomföra detta.

– Det finns inget lagtekniskt som hindrar från att städa upp det här på några veckor om man tar ett utskottsinitiativ. Men det måste finnas en regering som vågar säga det och det måste finnas en opposition som är beredd att hjälpa till, säger Anders Borg och fortsätter:

– Sedan ska man gå vidare och skärpa det här amorteringskravet. Det är för vekt formulerat. Man ska betala mer och man ska också ändra så att det omfattar befintliga lån.

Hur ser du på ränteavdragen? 
– Jag tror man måste se över dem.

Varför gjorde inte du det under din tid i regeringen?
– Vi valde en ordning som jag tycker är helt riktig, nämligen att börja med bankernas egna kapital. Sedan hade vi absolut blivit tvungna att införa amorteringskrav, titta på bankernas likviditetsreglering och gå vidare med ränteavdragen.

Den låga rörligheten på bostadsmarknaden har skapat ett rekordlågt utbud vilket i sin tur pressar upp priserna. Skulle man kunna tänka sig att sänka reavinstskatten som kompensation för minskade ränteavdrag?
– Det är absolut ett alternativ. Men det finns många andra också. Man skulle till exempel kunna finansiera förbättringar av inkomstskatten eller något annat.

Ett nytt jobbskatteavdrag, eller vad?
– Ja, eller att du justerar brytpunkterna så att du får minskade problem med väldigt höga marginalskatter. Man skulle kunna se över värnskatten också.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets