Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ax:son Johnson får bygga <br></br> hus på strandskyddat område

2010-04-12 11:23

Antonia Ax:son Johnsson ville låta bygga ett sommarhus åt sina barn och barnbarn på Bjärehalvön i Skåne. Problemet var att området är strandskyddat. Det löste hon genom att betala åtta miljoner kronor till Slättaröds byaförening – som tackade för bidraget genom att möjliggöra dispens för bygget. Det skriver Dagens Industri och Aftonbladet.

Dagens Industri skriver att de åtta miljonerna ska gå till upprustning av en gammal stuga kallad "Anna på Klintens stuga".

En av medlemmarna i byalaget – Antonia Ax:son Johnson - erbjöd sig bekosta detta i utbyte mot att byalaget sökte dispens för det sommarhus hon ville bygga. Dispensen beviljades av länsstyrelsen.

"Vi prövade ärendet väldigt noga. Upplägget var unikt och dessutom hade fallet på Gotland orsakat stor uppståndelse", säger Margareta Svenning, naturvårdsjurist på länsstyrelsen i Malmö till Dagens Industri.

Margareta Svenning syftar på den uppmärksammade strandskyddsskandalen där Gotlands landshövding Marianne Samuelsson tvingades avgå efter anklagelser om att ha gått en företagare till mötes.

Sven Hernborg, vid Bjäre Naturskyddsförening, gillar inte uppgörelsen.

- Jag tycker att det handlar om mutor. Det här visar att de som har pengar och kontakter inte behöver ta hänsyn till miljö- och naturlivet, säger han till Aftonbladet.

Antonia Ax:son Johnson har via sitt ombud förklarat att hon inte vill kommentera ärendet, enligt en artikel i DN.

Linda Vikström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom