Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bopriserna stiger på låga ränteförväntningar

2019-05-17 07:08
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadspriserna i Sverige steg 0,8 procent i april jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,2 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 1,9 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 1,3 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 0,4 procent i april jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 1,1 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,1 procent, medan villapriserna steg 0,2 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 1,2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 2,4 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 0,4 procent samtidigt som villapriserna stigit 1,8 procent.

" Två komponenter påverkade marknaden i april. Tilltron till marknaden har ökat och räntan förväntas vara låg en längre tid. Tror man på stigande priser är det lättare att buda och än lättare är det med övertygelsen om att räntan kommer att vara låg fortsättningsvis", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Valueguard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden under första halvan av maj i Stockholm och Göteborg. I båda kommunerna stiger bostadsrättspriserna med 1 procent jämfört med april.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom