Boprisförväntningarna vänder upp

Boprisförväntningarna stiger bland besökare på Hemnet som planerar att köpa bostad. Andelen som tror på sjunkande bostadspriser har minskat i januari, medan andelen som tror på stigande bostadspriser ökat något.
Boprisförväntningarna vänder upp - hus-bostad-lagenheter-700_binary_6883114.png

Det visar Hemnets köparbarometer, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

“Mäklarna har blivit mer positiva och det är intressant att se att det även finns tecken på en minskad pessimism i köparbarometern”, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Det skedde ett trendbrott i köparbarometern i oktober, då andelen som tror på sjunkande bostadspriser blev större än andelen som tror på stigande priser. Sedan dess har andelen som tror på sjunkande priser stadigt ökat till och med december, för att alltså minska i januari.

Det är dock ganska små förändringar det rör sig om. Andelen som tror på sjunkande bostadspriser har minskat till 41 procent från 44 procent, medan andelen som tror på stigande priser ökat till 19 från 18 procent.

“Det är ännu för tidigt att tala om ett trendbrott. Utbudet, framför allt av nyproduktion, är fortsatt ett frågetecken, och frågan är när köpare och säljare kommer att hitta en ny prisnivå”, säger Staffan Tell.

Svaren i köparbarometern samlas in bland besökare på Hemnet som uppgett att de planerar att köpa bostad de närmaste sex månaderna. Frågan som ställs är hur de tror att bostadspriserna ska utvecklas där de bor under de närmaste sex månaderna – oförändrade, stiga eller sjunka. Minst 500 personer tillfrågas varje månad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.