Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Borättspriserna i Stockholm faller

2019-03-05 08:05
Foto: TT

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun pekar mot en nedgång på 0,5 procent i februari, jämfört med föregående månad. Det skriver Danske Bank i en analys på tisdagen.

Detta är klart svagare än normalt, priserna brukar normalt stiga med knappt 0,5 procent i februari enligt Danske Banks indikator.

Danske Bank noterar att den svaga prisutvecklingen följer på ett redan svagt januari och menar att detta ger stöd åt deras bedömning att priserna på bostadsrätter i Stockholm behöver korrigeras ytterligare en bit innan balans mellan utbud och efterfrågan är uppnådd.

"Priserna på bostadsrätter i Stockholm föll något i februari, en månad då priserna normalt brukar stiga. De senaste månaderna ser vi en tendens till att både omsättning och priser sjunker. Det riskerar att tynga försäljning och nyproduktion det kommande året,", säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, i en kommentar.

Antalet transaktioner minskade med drygt 30 procent från i februari 2017, men den höga omsättningen då berodde mycket på det stundande skärpta amorteringskravet som infördes den 1 mars. I jämförelse med februari 2017 sjönk omsättningen med 7 procent.

Danske Bank boprisindikator baseras på rapporterade transaktioner på Hemnet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom