Borättspriserna sjunker

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige var ned med 1 procent under augusti, beräknat som glidande medelvärde över tre månader.

För villor var priserna oförändrade, enligt månadsdata från Svensk Mäklarstatistik.

De senaste tre månaderna var bostadsrättspriserna -5 procent samtidigt som villapriserna var upp med 1 procent. Under de senaste tolv månaderna noterade bostadsrättspriserna en uppgång på 12 procent medan villapriserna har stigit med 10 procent.

Under juli var prisutvecklingen på tolv månaders sikt +14 procent för bostadsrätter och +10 procent för villor.

Att priserna på bostadsrätter har minskat de senaste månaderna uppges vara en naturlig följd av att andelen dyra Stockholms- och Göteborgslägenheter minskar kraftigt under sommaren.

Genomsnittspriset för hela landet för en bostadsrätt är 33.656 kronor per kvadratmeter medan medelpriset för en villa är 2.461.000 kronor.

”När Finansinspektionen berättade om ett amorteringskrav för bolån tidigare i år skapade det en febril aktivitet på bostadsmarknaden där många ville sälja och köpa innan reglerna började gälla. Det ska bli intressant att se vad det nya amorteringskravet kommer att få för genomslag på marknaden under hösten”, kommenterar Staffan Tell, Talesperson på Hemnet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco