Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Borättspriserna stiger

2017-09-14 07:46
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter en sval sommar har marknaden för bostadsrätter återigen vänt uppåt. Under augusti steg priserna på bostadsrätter i landet med 1 procent, enligt Svensk mäklarstatistik.

Årstakten i prisökningen steg till 8 procent, jämfört med 7 procent för ett år sedan.

Prisökningen kan i stort förklaras med säsongsvariationer, enligt Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik.

– Det är en typisk bild över hur det brukar se ut. Det är en rekyl från låga priser under juni och juli då de dyrare objekten inte säljs, säger han.

Hittills i år följer priserna på bostadsmarknaden tidigare års mönster och Flink tycker därför att man inte ska dra för höga växlar på prisutvecklingen.

– Det är ju inte minus och det i sig är ju ett tecken på att vi inte kan tala om någon bubbla som har brustit, säger Hans Flink.

Samtidigt har det kommit signaler på en viss avmattning i efterfrågan på bostadsrätter. Utbudet är stort med mycket nyproduktion, köparna tillåter sig vara mer kräsna med trögare försäljningsprocesser och mindre hetsiga budgivningar som följd.

Hösten brukar betyda goda tider för säljarna på bostadsmarknaden. I oktober kommer det gå att se ett tydligare mönster i prisutvecklingen, enligt Hans Flink.

Malmö sticker ut i statistiken. Där steg bostadsrättspriserna med 2 procent under augusti. Årstakten låg på rekordhöga 18 procent i Stor-Malmö.

Villapriserna i riket, som stigit mer i pris än bostadsrätter under flera månader, stod still i augusti, enligt Svensk mäklarstatistik.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom