Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Borea hos byggbolagen

2013-05-17 09:05
Två projekt som fått nedjusterade priser är NCC:s Porthuset i Göteborg (tv) och JM:s Strandparken Dalénum på Lidingö, Stockholm (th). Foto: NCC/JM

De fyra börsnoterade byggbolagen JM, NCC, Peab och Skanska sänker priserna på bostäder och tomter i ett antal projekt.

Affärsvärlden har i flera artiklar skrivit om svårigheterna för byggbolagen att sälja nyproducerade bostäder.

JM har redan tvingats justera ned priserna i Täby-projekten Catalinahöjden 1 och 2, Esplanaden och Strandkanten samt Solbacken i Hässelby villastad, Rosenlund i Solna, Tornet 5 i Uppsala och Bruntorps strand i Jönköping.

 Nu sänker JM priserna i ytterligare två projekt med mellan 8-10 procent (se listan nedan).

- Vi sänkte priserna i ett tidigt skede för att öka bokningsgraden helt enkelt, säger Lena Fernander, projektchef och arkitekt på JM Bostad.

Fler prissänkta projekt har även byggbolaget Skanska. De har till skillnad från JM varit mer fantasifulla i sin rabattering. I stället för sänkta insatser erbjuder Skanska ibland rabatter i form av fria månadsavgifter. Sammanlagt berörs fyra projekt i Stockholms och Skåne län.

- Ibland använder vi oss av så kallad ”pionjärrabatt” när vi inleder ett projekt. Just Linabergshöjden i Bromma har stor konkurrens från andra byggbolag i området och eftersom räntan har gått ned har vi kunnat sänka priserna något, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska, till Affärsvärlden.

NCC har justerat priserna i tre av sina projekt i Stockholm, Skåne och Västra Götalands län. Prissänkningarna ligger på mellan 5-12 procent. Peab har i sin tur justerat ned priserna med 3 procent i Malmö-projektet Trädgårdsmästeriet.

- Det har skett en prisjustering bland bostäderna i projektet Trädgårdsmästeriet med i snitt 50 000 kronor per lägenhet. Justeringarna gjordes i samband med att kostnadskalkylen intygades, vilket gjorde att priserna blev lite lägre. Föreningens kostnader blev mindre än vi uppskattat i ett tidigt skede, säger Peabs projektledare Fredrik Melin till Affärsvärlden som menar att det därför inte är tal om någon ”rabatt”.

Peab får dock se upp nästa år när det är dags för inflyttning i hela sex projekt i Malmö och därmed många lägenheter att fylla på kort tid.

Här rear byggbolagen ut nya bostäder

JM
Lidingö i projektet Ekparken Dalénum. Bostadsrätter. Rabatt: 10 procent. Inflyttning: juli 2013.
Solna i projekteten:
Solvändan. Bostadsrätter. Rabatt: Cirka 8 procent. Inflyttning: kvartal 4, 2014.
 

NCC
Västerhaninge i projektet Nedersta Trädgårdsstad. Nio av 23 tomter osålda. Rabatt: cirka 5 procent. (Det är entreprenören som sänkt priset, inte NCC).
Göteborg i projektet Porthuset i Västra Eriksberg. Rabatt: 12 procent. Inflyttning: omedelbart.

Peab
Malmö, Gyllins Trädgård, brf Trädgårdsmästeriet. Bostadsrätter. Rabatt: 3 procent. Tillträde vintern 2014/2015.

Skanska
Bromma i projektet Linabergshöjden. Bostadsrätter. Fri månadsavgift första året. Inflyttning: 2015.
Skurup i projektet Abbekås. Tomter. Rabatt: 22 procent.
Malmö i projektet Gyllins Trädgård Äpplelunden. Radhus. Rabatt: 3 procent. Inflyttning: omedelbart.
Tygelsjö i projektet Sjötorps ängar. Villor. Kampanjpris: 8 procent. Inflyttning hösten 2013 och framåt.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom