Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bostadsmäklarnas nya fulknep

2011-06-07 07:28
Att skriva ett annat utläggningsdatum på bostadsannonserna är mäklarnas nya trick för att locka fler köpare. Foto: Scanpix

En granskning av bostadssajten Hemnet.se visar hur fastighetsmäklarna har tagit till nya fula knep för att få upp försäljningspriserna.

Ett antal bostäder som Dagens Nyheter har följt och som har legat ute till försäljning de senaste månaderna har ändrat datum under tidens gång. Då och då har datumen ändrats.

Carl-Henrik Borg, vd på Hemnet förnekar först att det går att påverka antalet dagar som annonsen har funnits på sajten men senare erkänner han att det går att nollställa räkneverket efter 25 dagar.

Enligt honom har en del mäklare protesterat mot att det överhuvudtaget det syns hur många dagar annonsen legat ute på sajten. Det här har gjort att de har känt oro för att det här ska göra det svårare att sälja objektet.

- En del mäklare har missbrukat den möjligheten, men vi upplever att det här handlar om väldigt få. OM det här missbrukas i många fall är det inte bra, säger han.

Carl-Henrik Borg menar att det här inte spelar någon roll. Köpare är inte dumma, utan de upptäcker om ett objekt varit ute till försäljning under en längre tid.

Ett exempel på det är en annons visar en femrummare på Nybro till försäljning på Hemnet. På Hemnets sajt står det att bostaden bara har varit ute i 27 dagar men bostadssajten booli som länkar till annonsen har haft den här bostadsannonsen ute och länkat till Hemnets sida i 166 dagar.

Det finns flera exempel på det.

Enligt Fastighetsmäklarnämnden har de ingen erfarenhet av det här men de kommer att ta upp det vid nästa möte.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom