Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bostadsprofessorn: Det har aldrig hänt förr i världshistorien

2019-05-20 13:00
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT, Fredrik Sandberg/TT

"Det är klart vi har haft fel, alla vi som försökt bedöma", säger fastighetsprofessorn Stellan Lundström. Idag har han i stort sett slutat göra prognoser på bostadspriserna.

I förra veckan skrev Affärsvärldens Göran Lind en uppmärksammad krönika om hur prognosmakarna gång på gång under ett drygt decennium helt missat de stigande priserna på bostadsmarknaden och istället varnat köparna för en nedgång. I texten lyfts flera exempel fram, men den som kanske främst pekas ut är forskaren Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

"Stellan Lundström är kanske den som under längst period försökt spå vart bostadspriserna ska ta vägen och han har i stort sett alltid haft fel", skriver Göran Lind.

— Det är klart vi har haft fel, alla vi som försökt bedöma, säger Stellan Lundström, numer professor emeritus, till Affärsvärlden.

Förklaringen är till stor del den makroekonomiska miljön, då främst räntan.

— Ingen har förutsett att räntan skulle åka från 9-10 procent för 20 år sedan till i stort sett obefintlig, och ihålligt så. Det är något som aldrig hänt förr i världshistorien.

Samtidigt har Sverige blivit mycket mer känsligt för vad som händer på de internationella marknaderna. Idag kan en tweet från Donald Trump påverka bostadspriserna i Stockholm.

Stellan Lundström har i stort sett slutat göra bostadsprisprognoser i takt med att han insett att verkligheten avviker från analysmodellerna.

— Jag har blivit mycket mer restriktiv.

Vid sidan av den extrema makroekonomiska situationen är bristen på bostäder en annan förändring som Stellan Lundström pekar på, och som få förutsett. I Sverige har vi haft en stor flyktinginvandring, med hög befolkningstillväxt som följd. Samtidigt har finanspolitiken och den goda konjunkturen lett till att medelklassen fått kraftigt höjd disponibel inkomst och därmed mer pengar att lägga på bostäder.

— Jag ser det när mina egna barn köper hus. För tjugo år sedan hade jag sagt, "ni kan inte lägga så mycket pengar på ett hus". Nu kan de göra det, och har fantastiskt med pengar över ändå.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom