Chefsekonom: Så mycket stiger bopriserna 2015

Swedbanks chefsekonom Anna Felländer räknar med fortsatt stigande bostadspriser under 2015, men menar att någon form av black swan-händelse som sänker aktiemarknadens styrka skulle kunna påverka priserna negativt.

Bostadspriserna kan kanske stiga med omkring 5 procent under 2015.

Det säger Swedbanks chefsekonom Anna Felländer vid Fastighetsvärldens arrangemang Göteborgsmarknaden 2015 på torsdagen.

Bostads- och tjänsteinvesteringar har drivit Sveriges tillväxt de senare åren, konstaterar Felländer. Framåt 2016 blir hushållen dock mer sårbara på grund av skattehöjningar och amorteringskrav på bostadslån.

Felländer räknar med fortsatt stigande svenska bostadspriser, om “kanske plus 5 procent” 2015. Drivfaktorn är som innan stark urbanisering.

En potentiell risk mot det bostadsprisscenariot skulle kunna visa sig om någon form av black swan-händelse sänker aktiemarknadens styrka, säger chefsekonomen.

Svenska Riksbanken har i dag en problematisk sits: att det senaste BNP-utfallet stärkt kronan skulle kunna tala för att man väljer en än mer expansiv penningpolitik mellan mötena på kort sikt.

Problemet är dock risken för tillgångsprisbubblor inom bland annat bostäder ökar, där Riksbankens försök till makrorisktillsyn sannolikt inte kommer att räcka till och riskerar att punktera prisbilden så som skett i Nederländerna och i Norge. Det är istället politikerna som måste agera på området, menar Felländer.

Det behövs reformer för bättre dynamik på hyresmarknaden: en bättre hyresreglering och återinförd fastighetsskatt föreslår chefsekonomen.

Felländer vill inte se några “chockhöjningar” av bostadshyror men en marknadsanpassning av hyrorna är en viktig flaskhals för tillväxten, och en sådan kan i och med återinförd fastighetsskatt kombineras med ökade bostadsbidrag menar hon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.