Ekonom: Därför faller bopriserna

Prisökningstakten på bostadsmarknaden dämpas och enligt Valueguards HOX-index för Sverige föll prisökningstakten tillbaka till +15,0 procent i årstakt i november, efter en stark årstakt på 18,2 procent föregående månad. November månads utfall innebar den svagaste ökningstakten sedan juni i år och trenden har dessutom börjat vika av nedåt.

”Sannolikt har diskussionerna kring amorteringskrav, stigande skatter vid årsskiftet och eventuellt införande av skuldkvotstak börjat sätta avtryck på bostadsmarknaden. Tilläggas bör dock att utvecklingen historiskt sett har varit svag under denna tid på året”, skriver Cathrine Danin, ekonom vid Swedbank, i en kommentar.

Jämfört med oktober föll priserna i november för både bostadsrätter och villor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Undantaget var bostadsrätter i Malmö som uppvisade en prisökningstakt på 1,1 procent jämfört med oktober.

Den snabba befolkningsförändringen kan vara en förklaringsfaktor till att bostadsrättspriserna i Malmö stiger kontra övriga städer, enligt Cathrine Danin.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets