Erik Olsson: Nu kommer boprisfallet

2016-01-15 09:27 Ola Söderlind
Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Fastighetsmäklarförbundets ordförande Erik Olsson är förvånad över den kraftiga prisuppgången på bostäder under 2015. I år blir det annorlunda spår han.

Priserna på bostadsrätter har stigit kraftigt fyra år i rad. När det gäller villor har priserna också ökat under perioden, om än i något lugnare takt.

Bara det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 16 procent i riket som helhet. De svenska villapriserna har i sin tur ökat med 12 procent under samma period. Det visar siffor från Mäklarstatistik som presenterades på fredagsmorgonen.

Erik Olsson, vd och grundare till Erik Olsson Fastighetsförmedling och ordförande för Fastighetsmäklarförbundet (FMF), spår nu ett prisfall på bostäder.

- Jag tror att vi går ut 2016 med priser som står fem procent lägre än idag, säger han.

Erik Olsson är förvånad över att prisjusteringen inte har kommit tidigare och tror att det beror på en överdriven prisoptimism bland de svenska hushållen.

- Efter finanskrisen fick vi se en orosrabatt. Under 2015 har vi haft ett optimistpåslag i stället. I dag är svensken mycket mindre positivt om den egna ekonomin, säger han.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom