Erik Olsson: Var femte bostad säljs före visning i Stockholm

2016-02-12 11:01 Affärsvärlden Finwire
Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Inom Erik Olsson Fastighetsförmedling bedöms bostadsmarknaden fortfarande som stark, med tillägget att den är lite nervös och labil. Det framgår av fastighetsmäklarens senaste kommentar till bostadsmarknaden.

Mäklaren såg att den förhöjning i utbud som kom efter årsskiftet snabbt absorberades och att bostadspriserna planat ut på en historiskt hög nivå.

Bankernas vilja att undvika eventuella kreditförluster gör enligt Erik Olsson också att dessa tar mer ansvar än de som är utsedda att göra det.

- Bostadsbristen ger en hög betalningsvilja, men det är bankernas utlåning som begränsar genom att den avgör betalningsförmågan. Bankerna får kritik för att bostadslånen är för stora, men på många sätt tar de mer ansvar än myndigheter och politiker för att bostadspriserna och bostadslånen skall utvecklas på ett hållbart sätt.

I Stockholm är utbudet ungefär lika lågt som förra året efter en initial ökning. I Göteborg ser mäklaren att marknaden är lite trögare nu än tidigare och att säljare med höga förväntningar riskerar att bli ståendes.

I både Stockholm och Göteborg går cirka 20 procent av bostäderna innan den publika visningen. I Malmö och Lund är den siffran något lägre, mellan 15 och 20 procent, samtidigt bedöms regionen fortsatt stark.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom