Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter

2011-08-26 10:29
Lina Glans Foto: SSCO

Bostadsbristen bland landets studenter är stor på flera håll i landet. I Stockholm ska 80 000 studenter dela på 12 000 studentboenden.<br>– Bostadsbristen är akut, säger Lina Glans på Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

Situationen i Stockholm är värre än någonsin, enligt Lina Glans, ordförande på SSCO.

– Det är rekordmånga studenter som är antagna, och det är precis lika lite lägenheter som innan. Om man ser på kötiderna så är det ungefär 1,5 år för ett korridorsrum och ungefär två år för en etta med pentry. Och då är det de kortaste kötiderna, säger Lina Glans.

På SSCO får man många samtal från studenter som inte har någonstans att bo.

– Vi har väldigt många som ringer och är uppgivna, både studenter och föräldrar. Ute på lärosätena är det framför allt internationella studenter som har det allra svårast, de saknar kontaktnät och kunskap om Stockholms bostadsmarknad och vet helt enkelt inte var de ska ta vägen, säger Lina Glans.

Och situationen är svår för studenterna i flera av landets studentstäder. Det visar en granskning av Sveriges Förenade Studentkårer, SFS. Endast fyra av 30 studentstäder kan garantera ett erbjudande om studentboende inom 30 dagar.

För storstäderna Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Lund är situationen värst. De städerna kan inte erbjuda något studentboende under höstterminen.

I Stockholm måste 80 000 studenter dela på 12 000 studentbostäder. I Uppsala finns ungefär 11 000 studentbostäder till cirka 45 000 studenter.

Sveriges Förenade Studentkårer anser att regeringen måste ta sitt ansvar och möjliggöra för nybyggnationer av bostäder som är anpassade för studenters behov och som studenterna har råd att bo i.

”Mer måste göras och det kan inte vänta längre” skriver SFS i rapporten. ”De reformer som regeringen genomfört är tandlösa och medan politikerna står med armarna i kors sover framtidens arbetskraft på en hyrd luftmadrass någonstans i Sverige.”

Även SSCO har tagit fram en bostadsrapport för situationen för Stockholm. Den visar att alla 18 kommuner i länet har brist på studentbostäder och att det byggs mycket få nya bostäder för studenter. Under 2010 färdigställdes 21 studentlägenheter och under 2009 inga alls i länet.

Nu planeras totalt 261 studentbostäder i Stockholms län under 2011 och 2012. Men de bostäderna finns i bara två kommuner, Stockholms stad och Huddinge kommun. De övriga kommunerna i Stockholms län planerar att inte bygga några studentbostäder alls.

SSCO befarar nu att studenterna ska välja bort Stockholm på grund av svårigheterna att hitta bostad.

Linda Nohrstedt

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom