Färre tror på fallande bopriser

Andelen bostadsägare som tror att priset på den egna bostaden kommer att sjunka har minskat sedan i februari samtidigt som andelen som tror på stigande priser har ökat.
Färre tror på fallande bopriser - pengar-bostad-700_binary_6952993.jpg

Det visar SBAB:s kvartalsvisa undersökning över bostadsägares prisförväntningar, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Det är en tydlig nedgång i andelen hushåll som tror på fallande bostadspriser på 1 års sikt jämfört med när vi ställde samma fråga i februari. En trolig förklaring till det är att Riksbanken sedan dess justerat ned utsikterna för kommande höjningar av reporäntan”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

På ett års sikt tror 47 procent av de hushåll som äger en bostad att den egna bostaden kommer att öka i värde, medan 7 procent tror att priset kommer att minska. I februari var motsvarande andelar 41 respektive 15 procent.

På tre års sikt är det 52 procent som tror på en prisuppgång och 6 procent som spår en nedgång, jämfört med 47 respektive 10 procent i februari.

SBAB noterar att deras index, där endast de som äger en bostad tillfrågas, visar starkare tro på stigande bostadspriser än SEB:s boprisindikator (där även de som hyr en bostad tillfrågas) och Erik Olsson bostadsindex (där visningsbesökare tillfrågas).

”Det ligger väl kanske i sakens natur att den som äger sitt boende har förhoppningar om att värdet på den bostad man äger ska utvecklas väl medan den som letar en bostad och som inte redan äger en bostad gärna ser att bostadspriserna hålls nere”, säger Robert Boije.

Bland dem som tror på stigande pris anger är den vanligaste anledningen att efterfrågetrycket i det område deras bostad ligger i bedöms vara högt.

Bland dem som tror på sjunkande bostadspriser är de vanligaste orsakerna till detta stramare krav på bankernas kreditgivning (till exempel bolånetak och amorteringskrav) samt högre bolåneräntor

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.