Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fastighetsbyrån: Avmattning bakom siffrorna

2017-09-14 13:35
Foto: Fastighetsbyrån

Trots att de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar på en relativt stabil prisbild så är känslan att efterfrågan på marknaden minskat, menar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Under augusti steg priserna på bostadsrätter i Sverige med 1 procent, medan priserna på villor var oförändrade, enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik. Sett till de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter legat stilla medan villapriserna ökat med 1 procent.

Årstakten för bostadsrätter ligger på 8 procent för bostadsrätter och 9 procent för villor.

Enligt Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, stämmer inte siffrorna överens med hur mäklare och konsumenter upplever marknaden.

– Vi kan känna av en viss avmattning i stora delar av landet och mest påtagligt är det i Stockholm, säger han i ett pressmeddelande.

Han menar att utbudet, speciellt i Stockholm, har ökat kraftigt. Detta då allt fler säljare inte får det slutpris de är nöjda med varvid de avvaktar med försäljningen. Detta gör att prisstatistiken inte påverkas.

– Det känns naturligt och sunt att vi ser en viss avmattning nu. Priserna har ökat kraftigt i många år och ligger på väldigt höga nivåer. Samtidigt börjar det befintliga amorteringskravet och bankernas mer restriktiva utlåning få effekter, fortsätter Johan Engström.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom