Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fler tror på sjunkande bopriser

2019-11-06 11:17
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Andelen av besökarna på Hemnet som tror på sjunkande bostadspriser ökar något och för första gången sedan årsskiftet ökar inte andelen som tror på stigande priser.

Det visar Hemnets köparbarometer, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"För första gången sedan årsskiftet ökar inte andelen som tror på stigande priser. Det är ingen jättestor förändring, men ändå anmärkningsvärt med tanke på att det har varit en uppåtgående trend under lång tid. Vi såg en liknande utveckling i samband med att Riksbanken höjde räntan i december i fjol och sannolikt hänger det som nu sker ihop med att Riksbanken kommunicerat en till räntehöjning i december", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Han noterar att bostadsköparna inte verkar ha påverkats av den senaste tidens frågetecken kring konjunkturen, Donald Trumps twittrande och brexit.

"Riksbanken verkar dock påverka bostadsköparna. En räntehöjning är också en tydlig plånboksfråga. Det var tydligt sist att bankerna var ganska snabba med att justera sina räntor", säger han.

Andelen som tror på stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna ligger kvar på 32 procent i november, medan andelen som tror på sjunkande priser stiger till 19 från 18 procent.

Därmed är 13 procentenheter fler som tror på stigande än sjunkande priser, något ned från 14 procentenheter förra månaden. Det är första gången i mars som detta nettotal sjunker.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom