Fler tror på stigande bopriser

2016-02-08 07:42 Affärsvärlden SIX
Foto: Hasse Holmberg / TT

De svenska hushållens förväntningar på bostadspriserna vänder uppåt efter att ha fallit fyra månader i rad, enligt SEB:s boprisindikator som steg till 50 i februari från 43 i januari.

"Osäkerheten på bostadsmarknaden är stor vilket återspeglas i boprisindikatorn. Det är för tidigt att säga om trenden mot lägre förväntningar nu är bruten eller om det är en tillfällig rekyl", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Av de tillfrågade hushållen svarade 65 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 61 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser var 15 procent (18).

Hushållen tror i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,15 procent om ett år, mot 0,11 procent vid förra undersökningen.

"Hushållen fortsätter att ligga högre än Riksbankens prognoser för reporäntan. Förväntningarna stiger trots att Riksbanken håller dörren öppen för ytterligare sänkningar", säger Jens Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarade 5 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, samma som föregående månad.

Mest faller boprisindikatorn i Stockholm och Svealand utom Stockholm från 55 till 50, och i Västra Götaland från förra månadens 54 till 50. Boprisindikatorn stiger i Östra Götaland, från 44 till 48, i Skåne, från 44 till 45 och i Norrland från 35 till 36.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Månadens undersökning bygger på 1.000 intervjuer och genomfördes under perioden 26 januari till 2 februari.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS