Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Försäljningslyft på bostadsmarknaden i sommar

2019-08-12 07:43
Foto: Karin Grundeus/Booli

Det såldes betydligt fler bostäder under sommaren, jämfört med ett år tidigare.

Bostadsrättspriserna i riket som helhet var oförändrade i juli jämfört med föregående månad. Villapriserna steg 1 procent.

Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 3 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 4 procent samtidigt som villapriserna stigit 1 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För juli innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för maj-juli jämförs med motsvarande viktade medelvärde för april-juni. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med februari-april.

Trots att antalet sålda bostäder, som vanligt under sommaren, sjunkit jämfört med de mest intensiva månaderna under våren och hösten så är periodens antal jämfört med förra året betydligt högre. Svensk Mäklarstatistik noterar 7 procent fler försäljningar av villor och bostadsrätter denna juli jämfört med samma månad förra året.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att de upplevt bostadsmarknaden som mer aktiv än vanligt i sommar, med ovanligt många sålda bostäder

"Många sålda under sommaren ger en stabilare marknad än annars i höst. Då förväntar oss ett stort utbud igen som gör det spännande att se om efterfrågan ökar tillräckligt för att hålla marknaden i balans", säger han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom